Johanne Agerskov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johanne Agerskov
FødtMalling-Hansen
1873Rediger på Wikidata
Død1946Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseFilosof Rediger på Wikidata
EktefelleMichael Agerskov
FarRasmus Malling-Hansen
NasjonalitetKongeriket Danmark

Johanne Agerskovs eget eksemplar av Vandrer mot Lyset!
Johanne og Michael Agerskov, fotografert før de giftet seg i 1899

Johanne Agerskov (født 1873, død 1946) var datter av den danske oppfinneren, Rasmus Malling-Hansen, 18351890, og gift med lektor og forfatter Michael Agerskov, 18701933. Hun var hjemmeværende hustru med et barn, da hun og hennes mann kom i kontakt med det sterkt voksende spiritistiske miljøet i Danmark på begynnelsen av forrige århundre. Johanne Agerskov hadde kun meget motvillig blitt med på dette, men i løpet av kort tid hadde de noen meget ekstraordinære opplevelser. Det ble kalt på dem fra den oversanselige verden, og Johanne Agerskov fikk vite at hun var medium, og før sin fødsel hadde lovet å bli mellomleddet mellom den oversanselige og den jordiske verden, slik at noen av de evige sannheter kunne bringes til menneskeheten. Hun og hennes mann avholdt etter dette ukentlige seanser i en kreds av i alt seks mennesker. Ved kretsens medlemmer femkom spørsmål av religiøs, etisk og vitenskapelig karakter, og gjennom intuitiv tankeinspirasjon mottok Johanne Agerskov svar fra den oversanselige verden på spørsmålene. Dette arbeidet resulterte i det etisk-religiøse, filosofiske og vitenskapelige verket Vandrer mot Lyset!, utgitt i Kjøbenhavn i 1920. Boken ble utsendt til samtlige danske biskoper og forøvrig til 60 prester, som alle ifølge de oversanselige ånder hadde lovet å bidra til en reformasjon av den danske kirken på grunnlag av sannhetene som var formidler i VmL. Men selv om verket fikk en betydelig tilhengerskare blant menigmann, uteble den forventede reformasjonen, og kirkens menn forholdt seg stort sett tause til VmL.

Johanne Agerskov mottok mange henvendelser med spørsmål angående Vandrer mot Lyset! og brukte en stor del av sin tid til å besvare de mange henvendelsene. Hun og hennes mann, Michael Agerskov mottok også interesserte i deres hjem, men dessverre førte ikke dette til noen større offentlig debatt omkring de emner som behandles i VmL, blant annet spørsmålet om Jesu' soningsdød, livet etter døden, kampen mellom det gode og det onde og skapelsen av menneskelegemet. Johanne og Michael Agerskov tok etter hvert avtand fra spiritismen, da det i Vandrer mot Lyset! fremkom en kraftig advarsel mot å forsøke å kalle på de døde ånder, da det kun forstyrrer deres liv i sfærene.

I 1926 ble det dannet et Selskap til Vandrer mod Lyset!s utbredelse, og det ble avholdt regelmessige gudstjenester for selskapets medlemmer, på basis av VmL, men Johanne Agerskov var skeptisk til denne virksomheten, da VmLs budskap var at dens tilhengere skulle forbli i statskirken, og heller arbeide for en reformasjon av denne.

Johanne Agerskov var meget plaget av sykdom i de siste årene av sitt liv, men var aktiv med utgivelser av ulike besvarelser og skrifter fram til 1938.

Johanne Agerskov var meget opptatt av sin far, Rasmus Malling-Hansen, og hans oppfinnelse av verdens første kommersielt produserte skrivemaskin, den såkalte Skrivekuglen. I 1924 ble det urettmessig fremsatt påstander i dansk offentlighet om at Malling-Hansen ikke var oppfinneren av skrivekuglen, noe som førte til en langvarig avispolemikk, og Johanne Agerskov gjorde, sammen med sin søster, Engelke Wiberg, grundige undersøkelser vedrørende Malling-Hansens oppfinnelse. Hun skrev en bok om saken, Hvem var Skrivekuglens Opfinder, og takket være unike opplysninger i boken, kjenner vi relativt detaljert til hvordan Malling-Hansen i 1865 arbeidet med sin oppfinnelse.

Vandrer mot Lyset! er oversatt til en rekke språk, bl a engelsk, tysk, italiensk, spansk, russisk, svensk og norsk.

Bøker med tilknytning til Vandrer mot Lyset![rediger | rediger kilde]

  • En hilsen til Danmark, 1915
  • Vandrer mod Lyset!, 1920
  • Forsoningslæren og genvejen, 1920
  • Spørgsmål og Svar I og II, 1929-30

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nogle psykiske Oplevelser, av Michael Agerskov, København 1922
  • Hvem var Skrivekuglens Opfinder, av Johanne Agerskov, København 1925

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]