Johann Caspar Ferdinand Fischer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johann Caspar Ferdinand Fischer
Født6. september 1656
Krásno nad Teplou
Død27. august 1746 (89 år)
Rastatt
Beskjeftigelse Komponist, organist
Nasjonalitet Tyskland, Kongeriket Böhmen
Instrumentorgel

Johann Caspar Ferdinand Fischer (døpt 7. september 1656 formodentlig i Krásno nad Teplou på rysk kalt Schonfeld eller i Ostrov nad Ohří i Böhmen; død 27. august 1746 i Rastatt i Baden i Tyskland) var en tysk komponist og musiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Johann Caspar Ferdinand, som var sønn av en skredder, tilbrakte sannsynligvis ungdomstiden i Ostrov nad Ohří (Schlackenwerth), der han fikk grunnleggende musikalsk undervisning ved stedets piaristkollegium.

Komponist[rediger | rediger kilde]

Fischers første opus, Le journal du printemps (1695, Laurent Kroninger, Augsburg), er tilegnet komponistens tjenesteherre, markgreve Ludwig-Wilhelm von Baden. Det prektige orkesterverket skulle gjenspeile hofflivets glans. Til Fishers viktigste komposisjoner hører ellers Ariadne Musica, en samling preludier og fuger for orgel i 20 forskjellige tonearter som regnes som en forløper for Johann Sebastian Bachs Das Wohltemperierte Klavier.

Det kan dokumenteres at Fischer var hoffkapellmester hos markgreven av Rastatt fra 1715, en stilling han hadde resten av sitt lange liv. I løpet av denne 30 år lange perioden overlevde han tre regenter og satte sitt umiskjennelige preg på stedets musikkliv.

J.C.F. Fischer brakte mye fransk innflytelse inn i tidens tyske musikk, og selv om det begrensede biografiske datatilfanget kaster et svært ufullstendig lys over hans liv og gjerning, kan det fastslås at han var en av de mest innflytelsesrike komponistene for klaviaturinstrumenter på 1600- og tidlig 1700-tall.

Fischers orkesterverk bærer preg av å være inspirert av Jean-Baptiste Lully og det har blitt spekulert i om Fischer var i Paris som Lullys elev, men det finnes intet belegg for det antatte Parisoppholdet. Uansett brakte Fischer mange typisk franske elementer inn i sin musikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]