Johann Caspar Ferdinand Fischer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Johann Caspar Ferdinand Fischer (døpt 7. september 1656 i Schönfeld ved Karlsbad; død 27. august 1746 i Rastatt) var en tysk komponist og musiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

J.C.F. Fischer tilbrakte sannsynligvis ungdomstiden i Schlackenwerth, der han fikk grunnleggende musikalsk undervisning ved stedets piaristkollegium. Fischers orkesterverk bærer preg av å være inspirert av Jean-Baptiste Lully og det har blitt spekulert i om Fischer var i Paris som Lullys elev, men det finnes intet belegg for det antatte Parisoppholdet. Uansett brakte Fisher mange typisk franske elementer inn i sin musikk.

Fishers første opus, Le journal du printemps (1695, Laurent Kroninger, Augsburg), er tilegnet komponistens tjenesteherre, markgreve Ludwig-Wilhelm von Baden. Det prektige orkesterverket skulle gjenspeile hofflivets glans. Til Fishers viktigste komposisjoner hører ellers Ariadne Musica, en samling preludier og fuger for orgel i 20 forskjellige tonearter som regnes som en forløper for Johann Sebastian Bachs Das Wohltemperierte Klavier.

Det kan dokumenteres at Fischer var hoffkapellmester hos markgreven av Rastatt fra 1715, en stilling han hadde resten av sitt lange liv. I løpet av denne 30 år lange perioden overlevde han 3 regenter og satte sitt umiskjennelige preg på stedets musikkliv.

J.C.F. Fischer brakte mye fransk innflytelse inn i tidens tyske musikk, og selv om det begrensede biografisk datatilfanget kaster et svært ufullstendig lys over hans liv og gjerning, kan det fastslås at han var en av de mest innflytelsesrike komponistene for klaviaturinstrumenter på 1600- og tidlig 1700-tall.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]