Joachim Neander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
JoachimNeander.jpg

Joachim Neander (Neumann) (født 1650, død 31. mai 1680) var en tysk kalvinistisk kirkelærer, teolog og salmedikter. Hans mest kjente salme er «Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren», en salme som blir regnet som en av de viktigste lovsangene i den kristne kirke. Den er oversatt til flere språk og er med i de fleste større salmebøker. I Norsk Salmebok heter den «Lovsyng vår Herre, den mektige konge».

Neander skrev tekst til rundt 60 salmer og melodi til flere av dem. Han blir av mange regnet som den første viktige protestantiske salmedikteren i Tyskland etter reformasjonen. I Norge er han representert i både Norsk Salmebok og Norsk salmebok 2013.

Joachim Neander ble født i Bremen som sønn av en latinlærer. Bestefaren hans, som var musiker, hadde forandret familienavnet fra «Neumann» til den greske formen av navnet, Neander, etter moten på den tiden. Etter farens død hadde ikke Joachim Neander råd til å gå på et berømt universitet, og han studerte derfor teologi i hjembyen fra 1666 til 1670. I begynnelsen var han ikke så veldig interessert, og det var ikke før han helt mot slutten av studiene sine hørte en preken av Theodor Undereyk at han fikk en seriøs tro.

I 1671 ble han privatlærer i Heidelberg og i 1674 ble han lærer i Düsseldorf. Mens han bodde der likte han å dra til dalen som ble lagt av elven Düssel, hvor naturen ble en inspirasjon for diktene hans. Han hadde også samlinger og gudstjenester i dalen. Dalen fikk på 1800-tallet det nye navnet Neandertal, oppkalt etter han. Dalen ble kjent i 1856, da man fant de første restene etter neandertalere i denne dalen.

I 1679 ble Neander pastor i Bremen, etter at han hadde kommet i problemer med kirkeledelsen i Düsseldorf. Ett år senere, 30 år gammel, døde han av tuberkulose.

Litteratur[rediger | rediger kilde]