JoJo’s Bizarre Adventure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
JoJo's Bizarre Adventure
ジョジョの奇妙な冒険
(JoJo no Kimyou na Bouken, «JoJos Bisarre Eventyr»)
DemografiShonen, Seinen
Sjanger Action, Eventyr, Kampsport, Horror, Overnaturlig
Manga: JoJo's Bizarre Adventure
Manus Hirohiko Araki
Utgiver Japans flagg Shueisha
USAs flagg VIZ Media (kun del 4)
Magasin Weekly Shonen Jump
Periode 1987 –
Tankōbonbind 131

JoJo's Bizarre Adventure (ジョジョの奇妙な冒険 JoJo no Kimyou na Bouken) er en japansk manga, skrevet og illustrert av Hirohiko Araki. Den gikk opprinnelig i bladet Weekly Shonen Jump fra 1987 til 2004, før den ble overført til seinen-bladet Ultra Jump. Den er i dag ett av de lengste pågående mangaserier i verden, med over 60 volum til dags dato. Serien er mest kjent i Vesten gjennom flere video-adapsjoner, hvor den pågående adapsjonen (2012-d.d.) til David Productions omfatter Del 1: Phantom Blood til og med del 6: Stone Ocean. Det ble produsert mindre velkjente OVAer av seriens tredje del: Stardust Crusaders i tidsrommet 1993-1994 av Studio APPP. Denne tok bare for seg den andre halvparten av del 3. Noen år senere, i perioden 2000-2002, gikk studioet tilbake til serien og lagde seks ytterligere episoder for å dekke historiens første halvpart.

Serien er blitt et kultfenomen, ikke bare i Japan, men også over hele verden. JoJo's Bizarre Adventure er kanskje mest kjent for sine overdrevne høydepunkt, internettvitser og referanser i andre medier.

Historie[rediger | rediger kilde]

Serien handler om Joestar-familien - en slekt med Engelske røtter - som til stadighet blir dratt inn i konflikt med overnaturlige fiender. Mangaen er delt opp i åtte deler som tar for seg flere generasjoner i Joestar slekten, og disse har alltid navn som på et vis kan forkortes til kallenavnet «JoJo».

Del 1: Phantom Blood[rediger | rediger kilde]

I 1880-tallets Storbritannia møter den unge adelsmannen Jonathan Joestar sin nye adoptivbror, Dio Brando. Dio er hensynsløs og utspekulert, og har tenkt å sikre familieformuen for seg selv. Dio gjør sitt beste for å gjøre den godtroende Jonathans barndom ensom og vond, men han vokser likevel opp til å regne Dio som en venn. Når de blir voksne iverksetter Dio en plan for å drepe deres far, George Joestar, med saktevirkende gift. Sammen med sin nye venn - den reformerte banditten Robert E. O. Speedwagon - avslører de Dios plan, men han tar i bruk Steinmasken og blir en nær ustoppelig vampyr. Med sine følgesvenner Speedwagon og den italienske Hamon-mesteren Will A. Zeppeli må Jonathan sette en stopper for Dios armè av zombier, og hans nye planer om å herske over menneskeheten.

Del 2
Battle Tendency

I 1938 blir Jonathans sønnesønn - Joseph Joestar - dratt inn i sin bestefars skjebnesvangre kamp mot det overnaturlige. Når han får høre at familiens venn Speedwagon er død, reiser han til Mexico for å undersøke saken. Det viser seg at Speedwagon er blitt tatt til fange av en nazistisk spesialdivisjon som forsker på et urgammelt menneske de har funnet smeltet inn i en søyle. I det samme som Joseph infiltrerer basen deres, våkner «mennesket» (døpt «Santana» av deres kommandør Stroheim) til live, og angriper Joseph og Nazistene med voldsome og naturstridige krefter. Med ferdighetene i Hamon han arvet fra Jonathan seirer han såvidt over Santana. Etterpå finner han ut at tre av disse «søylemennene» er blitt oppdaget i en søyle i Italia. I det Joseph og nazistene ankommer våkner også de fra sin dvale, klare for å bruke sine Steinmasker til å bli udødelige, ustoppelige guder på jord. Joseph slår seg sammen med Will Zeppelis sønnesønn, Caesar Zeppeli, og trener under Hamon-mester Lisa Lisa for å beseire Søylefolkene Wham!, AC/DC og Cars.

Del 3
Stardust Crusaders

I Japan, 1989, sitter den iskalde videregående eleven Jotaro Kujo i en fengselscelle. En «ond ånd» skader folk rundt ham, og for andres sikkerhet har han okkupert en celle (til de andre insattes fortvilelse). Moren Holly Kujo tilkaller hans bestefar Joseph Joestar fra New York for å hjelpe. Med sin venn Mohammed Avdol - en egyptisk spåmann - viser de Jotaro at den «onde ånden» egentlig er en overnaturlig kraft kalt «Stand», og han lærer å styre den i kamp. Joseph forteller at han også har fått et Stand, og årsaken er klar: Dio har gjenoppstått etter hundre år på bunnen av Atlanteren, og oppvåkningen av hans Stand utløste det samme i Joestar-familien. På skolen neste dag blir Jotaro angrepet av en annen elev og Stand-bruker, Noriaki Kakyoin, som har blitt slavegjort av Dio med hans hjerneparasitter. Jotaro får fjernet parasitten fra Kakyoin, men plutselig blir moren hans syk. Holly har også fått et Stand, men på grunn av hennes milde natur kan hun ikke styre den, og i stedet begynner den å spise opp livskraften hennes. For å redde henne legger Jotaro, Joseph, Avdol og Kakyoin ut på en reise fra Japan til Egypt, for beseire Dio for godt. Underveis får de nye allierte, og må hanskes med alle Dios Stand-brukende leiemordere, som jakter på dem gjennom hele reisen. Men ingen av dem kan måle seg med Dio selv. Med den ubegripelige makten til sin Stand - The World - står han klar til å utslette Jonathans slekt og herske over kloden.

Del 4
Diamond is Unbreakable

Ti år etter hendelsene i Stardust Crusaders drar Jotaro til den lille japanske byen Morioh for å advare Josuke Higashikate, sin bestefars uekte sønn, om potensielle nye Stand-brukere. Samtidig får Jotaro vite om en mystisk pil og bue som tillater vanlige mennesker å utvikle egne stands. Josuke, sammen med vennene Koichi Hirose og Okuysau Nijimura, hjelper Jotaro med å finne pil og buen. I jakten på pil og buen avslører Josuke og vennene nye standbrukere og en stand-seriemorder som har operert i Moriohs skygger de siste femten årene: Yoshikage Kira.

Del 5
Vento Aureo (Golden Wind)

To år etter hendelsene i Morioh sender Jotaro Kujo Koichi Hirose til Napoli for å finne Giorno Giovanna, Dios uekte sønn og en potensiell farlig standbruker. Koichi finner Giorno Giovanna, men anser han som ingen fare ettersom Giorno har et edelt mål i øyene: å reformere den italienske mafiaen for å hindre den i å utnytte barn og lokalsamfunnet. Giorno blir del av Bruno Bucciaratis lag og sammen jobber de mot å avdekke lederen av Mafiaens identitet og å innsette seg selv som de nye lederne.

Del 6
Stone Ocean

I 2011 nær Port St. Lucie, Florida, ble Jotaro Kujo's datter Jolyne Cujoh utsatt for et komplott og blir sendt i fengsel. Hun jobber sammen med andre standbrukere i fengselet for å beskjempme fengselsprest Pucci, en Dio-lojalist, som prøver å skape et nytt univers laget ut ifra Dios vilje.

Del 7
Steel Ball Run

I et alternativt univers satt til 1890 avholder Funny Valentine, regjerende president i USA, et hesteløp fra vest til øst-kysten med et prisbeløp på 50 millioner dollar. Valentine bruker løpet til å lete etter noen spredte hellige kroppsdeler. Racerne Gyro Zeppeli og Johnny Joestar avdekker Valentines egentlige mål og må forsvare seg mot leiemorderne hans.

Del 8
JoJolion

I det samme universet som Steel Ball Run i 2012, er den lille byen Morioh blitt ødelagt av de 2011 Tōhoku-jordskjelvene og tsunamiene, som forårsaker at mystiske ting lokalt kjent som «Wall eyes» dukker i byen. Yasuho Hirose en lokal universitet student finner en ung mann med hukommelsestap gravlagt i en grushaug, og gir han navnet «Josuke». Josuke prøver å avdekke hemmelighetene bak fortiden hans og finner ut at han er resultatet av en fusjon mellom to personer. Josuke blir også konfrontert av et lokalt kriminalsyndikat, som selger den mystiske frukten fra Locacaca-treet, som kan helbrede folk ved å «ta» noe i retur.  

Overnaturlige krefter[rediger | rediger kilde]

I del én ble Steinmasken introdusert. Denne gjenstanden ble funnet i en aztekerruin, og ble brukt av det gamle folkeslaget i deres blodige ritualer. Når noen bærer den og den kommer i kontakt med blod, vil pigger skyte ut av den og gjennomborre hodet til vedkommende med skarpe pigger. Dette er ikke en drapsmetode, men en form for akupunktur på hjernen som forvandler bæreren til en skrekkelig vampyr.

For å stå imot vampyrene tok hovedpersonene i bruk en spesiell kampteknikk kalt «Bølgen» (Hamon). Denne gikk ut på å puste på en måte som ga brukeren fullstendig kontroll over kroppens skjulte potensial. Dette gjorde det også mulig å forandre kroppslig energi til andre typer energi ved å endre dens bølgelengde. Dette bruker Bølge-mestere til å bokstavelig talt slå ihjel vampyrer med solens kraft.

Del tre introduserte den overnaturlige kraften Stand, en slags forlengelse av Bølgen. Et Stand er en vokterånd, beskrevet som en manifestasjon av ens livsenergi, som «står standx og kjemper ved ens side. De kan gjøre og se ut som alt mulig rart, ettersom et Stands utseende og funksjon tar utgangspunkt i sin brukers personlighet og dypeste ønsker. Eksempelvis er cowboyen Hol Horse sin Stand, Keiseren, en revolver med kuler han kan styre etter egen vilje. Mens Franskmannen Jean-Pierre Polnareff sin Stand Sølvvognen er en ridderaktig figur som slåss med en kårde.

Det er flere måter å få et Stand på. Den vanligste er å bli spiddet av en pilspiss med overnaturlig kraft. Er vedkommende psykisk sterk nok vil han utvikle et Stand. Vis ikke vil han dø. Pilen i seg selv har evnen til å peke ut de som vil tåle påkjenningen, og virker til å ha et ønske om å vekke til live så mange Stand som mulig. I tillegg kan muligheten til å ha et Stand gå i arv, mens noen har hatt evnen siden fødselen og fått sitt Stand gjennom ren viljestyrke.

De forskjellige Standene var i begynnelsen oppkalt etter Tarot-kortene i den Store Arkana. Etterhvert slapp man opp for kort, og gikk over til Egyptiske guder og noen innslag av musikkrelaterte navn. I del fire av serien begynte forfatteren å gi nye Stand utelukkede navn ifra musikkulturen, som resulterte i Stand med navn som Killer Queen, Bad Company og Dirty Deeds Done Dirt Cheap. Dette var imidlertid intet nytt for serien. Nesten alle personer i del 1-3 har sitt navneopphav fra musikken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]