Jinseong av Silla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jinseong av Silla
Født865Rediger på Wikidata
Død897Rediger på Wikidata
Sør-Gyeongsang
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
EktefelleKim Wihong
FarGyeongmun of Silla
Morqueen Munui
SøskenHeongang of Silla
Jeonggang of Silla
NasjonalitetSilla
GravlagtGyeongju

Dronning Jinseong av Silla (koreansk hanja: 眞聖女王; hangeul: 진성여왕; revidert romanisering: Jinseong Yeowang,; død 897) var dronning av Silla, et av Koreas tre kongedømmer, fra 887 til 897. Hun var Sillas femtiførste hersker og tredje regjerende dronning; de to før henne var Seondeok av Silla og Jindeok av Silla på 600-tallet. Jinseongs regjeringstid ble slutten på Det forente Silla og begynnelsen på perioden som kalles de senere tre kongedømmer.

Jinseong var datteren til kong Gyeongmun av Silla, og dermed den yngre søstera til de tidligere kongene Heongang og Jeonggang. Hun overtok tronen da begge hennes brødre hadde dødd uten ektefødte barn.

I Samguk Sagi blir Jinseong bemerket for hennes umoralske og dårlige oppførsel, som inkluderte alt fra å ta imot bestikkelser til å bringe søte gutter til palasset for å utføre tvilsomme handlinger med dem. Hun hadde også en affære med høykommandant (Gakgan) Wihong. Det kan derimot også bemerkes av Samguk Sagi ble skrevet av konfucianister, som hadde et negativt syn på kvinnelige herskere.

I Jinseongs regjeringstid brøt samfunnet sammen. Skatter kunne ikke lengre samles inn, og det militære vernepliktsystemet fungerte ikke. Yang Gil i nordvest og Gyeon Hwon i sørvest brukte denne urolige situasjonen til sin fordel, gjorde opprør og grunnla sine egne riker, som ble kjent som Taebong og Hubaekje.

I 895 utnevnte Jinseong Heongangs illegitime sønn Gim Yo som kronprins. I den sjette månemåneden i 897 frasa hun seg tronen, og døde innen året var over. Hun ble gravlagt i Sajasa i Gyeongju.

Forgjenger:
 Jeonggang av Silla 
Dronning av Silla
(Koreansk monark)

(887897)
Etterfølger:
 Hyogong av Silla