Jim Whittaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jim Whittaker
Født10. feb. 1929[1]Rediger på Wikidata (95 år)
Seattle
BeskjeftigelseFjellklatrer, manusforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedSeattle University
West Seattle High School
NasjonalitetUSA

Jim Whittaker (født 10. februar 1929 i Seattle, Washington) er en amerikansk fjellklatrer som har besteget noen av verdens høyeste fjelltopper.

Som medlem av den amerikanske Mount Everest-ekspedisjonen i 1963 som ble ledet av Norman Dyhrenfurth, var han den første amerikaneren til å nå toppen av Mount Everest. Han besteg fjellet 1. mai 1963 sammen med den sherpaen Nawang Gombu, en nevø av Tenzing Norgay som hadde ledet syv ekspedisjoner til Mount Everest. Whittaker og hans gruppe av fjellklatrere gikk tom for oksygen, men klarte likevel å nå toppen. Når de var der, plantet Whittaker et amerikansk flagg på toppen av fjellet. Jim Whittaker er tvilling-broren til Lou Whittaker, en fjellfører som ofte ble feilaktig kreditert for Jims prestasjoner som fjellklatrer.

Whittaker ble uteksaminert fra West Seattle High School og senere fra Seattle University. Han var den første fulltids ansatte i Recreational Equipment Inc. og han ble innsatt som administrerende direktør for dette selskapet i 1960. Senere ble Whittaker ansatt som styreleder i Magellan Navigation, et selskap som produserer håndholdte globale posisjoneringssystem også kjent som GPS-enheter.

Han ledet Earth Day 20 International Peace Climp som førte sammen klatrere fra flere land blant annet USA, Sovjetunionen og Kina til toppen av Mount Everest. I tillegg til å lede mer enn et dusin klatrere opp på toppen, så plukket denne ekspedisjonen opp igjen en stor mengde søppel som lå igjen på fjellet etter tidligere ekspedisjoner. Fordi han var den første amerikaneren som besteg Mount Everst ble han tildelt en Hubbard Medal av USAs daværende president John F. Kennedy. I 1999 publiserte Whitaker sin egen selvbiografi som ble kalt A Life on the Edge: Memoirs of Everest and Beyond.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6rj96kp, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]