Jigorō Kanō

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jigorō Kanō
Født28. okt. 1860[1]Rediger på Wikidata
Mikage
Død4. mai 1938[2][3]Rediger på Wikidata (77 år)
Hikawa Maru
BeskjeftigelseJudoka, lærer, professor, oversetter, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the House of Peers (1922–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedTokyo University
Toyouniversitetet
Nishogakusha University
BarnRisei Kano
NasjonalitetJapan
GravlagtYahashira Cemetery
Medlem avDen internasjonale olympiske komité
Japan Sport Association
Utmerkelser
9 oppføringer
Den oppadstigende sols orden av 3. klasse (1938)[4]
Storbånd av Den oppadstigende sols orden
Asahi-prisen (1935)
1. klasse av Den hellige skatts orden
2. klasse av Den hellige skatts orden
3. klasse av Den hellige skatts orden
4. klasse av Den hellige skatts orden
5. klasse av Den hellige skatts orden
6. klasse av Den hellige skatts orden

Jigorō Kanō (嘉納 治五郎 Kanō Jigorō; født 28. oktober 1860, død 4. mai 1938) var en japansk pedagog. Han utviklet kampsporten kodokan judo (eller judo), hovedsakelig basert på jujutsu.

Jigoro Kano var liten av vekst og ble plaget av større skolekamerater. Han fikk derfor interesse for selvforsvar. Hans foreldre aksepterte ikke at han ville trene på de gamle krigskunster, fordi de mente de hørte fortiden til. Etter at han flyttet fra foreldrene for å studere, startet han jakten på en jujutsuinstruktør. Først etter å ha blitt avvist av flere, kom han i gang med treningen. Etterhvert kom han til å trene mange forskjellige jujutsu-stilarter, og begynte å kombinere de beste sidene fra flere av dem og å lage nye teknikker.

I 1882 grunnla Kano Kodokan Judo Institute i Tokyo, for å undervise i sin egen stilart. Han kalte den judo (Japansk "den myke vei"). Kano fjernet en del tradisjonelle jujutsu-teknikker og tilrettela judo slik at alle teknikker kunne utføres med full styrke uten skader. Kano var en av de første som tok til orde for å la kvinner trene. Han ble kritisert for dette fra mange hold, da det ikke ble regnet som bra for en kvinnes helse å drive med fysisk trening. Kano ignorerte dette, og lot flere kvinner trene med seg og sin kone.

Kano var første asiatiske medlem av IOC. Kano arbeidet det meste av sin karriere som professor, og var en stor reformator av det japanske utdannelsessystem. Kano var initiativtager til at Japan aktivt støttet Kina i oppbygningen av moderne utdannelsesinstitusjoner.

Etter sin død ble Jigoro Kano tildelt et dobbelt hvitt belte. Dette skulle markere at ringen var sluttet og at det ikke var mulig å ha større innsikt i judo enn det han hadde. Beltet var dobbelt så bredt som et vanlig judobelte, for å unngå forveksling med nybegynnere. Til dags dato er det kun Jigoro Kano som har blitt tildelt denne graden og tittelen shihan (mester i alle former). Når Kano trente brukte han stort sett et svart belte. De siste årene brukte han ikke belte (eller judodrakt) i det hele tatt, men hadde i stedet en lang skjorte på seg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.ijf.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Aozora Bunko, Aozora Bunko author ID 2083, besøkt 28. oktober 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.nndb.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

To artikler skrevet av Kano hostet hos Judo Information Site: