Jiang Rong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jiang Rong
Fødtapril 1946Rediger på Wikidata
JiangsuRediger på Wikidata
Ektefelle Zhang KangkangRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata

Jiang Rong er et kunstpseudonym for Lu Jiamin (født i april 1946 i Beijing) og er en kinesisk forfatter.

Under kulturrevolusjonen, som begynte i 1966, gikk Jiang Rong og hans skolekamerater som rødegardister fra dør til dør i Beijing for å plyndre hjemmene for bøker og andre ting som ble ansett å avsløre «borgerlig dekadanse» og vestlige idéer. Deretter ble han sendt til Indre Mongolia for å bli sauegjeter. Han og andre studenter bodde sammen med nomadene i telt. Nomadene hadde store saueflokker og mange ulver var ute etter sauene.

Jiang Rong og de andre studentene diskuterte fritt hva som var galt med det kinesiske systemet. Lokale militære fikk nyss om dette og tyvlyttet utenfor teltet da Jiang Rong kritiserte Lin Biao. Han ble dømt til 3,5 års fengselsstraff. I fengselet bestemte han seg for å skrive en bok.

Da han kom ut av fengselet drev han et tidsskrift og arbeidet som lærer. I 1989 deltok han i protestene på Den himmelske freds plass og krevde politisk frihet. For det ble han dømt til 1,5 år i fengsel.

Han bestemte seg for å skrive en fortelling om ulver som samtidig skulle være en samfunnskritisk skildring. Mongolene er de fri ulvene, hankineserne er som sauene som alltid går i flokk. Romanen, Láng Túténg (狼图腾), kom ut i april 2004. Boken har vunnet Man Asia-prisen, og skal filmatiseres. Men ikke alle er begeistret – den tyske sinologen Wolfgang Kubin kalte romanen «fascistisk».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]