Jialing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jialing har også andre betydninger.
Jialing
LandKinas flagg Kina
ProvinserGansu, Shaanxi, Sichuan, Chongqing
Lengde1 119 km
Nedbørfelt160 000 km²
Middelvannføring2 130 /s
MunningChongqing
SideelverQu, Fu, Bailong, Xihan
Jialing
Jialings nedslagsfelt
Kart
Jialing
29°34′16″N 106°34′52″Ø

Bru over Jialing i Hechuan

Jialing (kinesisk: 嘉陵江, pinyin: Jīalíng Jiāng – «Jialing-elva», tidligere også kalt Langshui (阆水 – làngshǔi) og Yushui (渝水 – yúshǔi) er ei elv i provinsene Gansu, Shaanxi, Sichuan og Chongqing i Kina. Den er ei sideelv til Yangtze. Den er 1 119 km lang, med et nedbørfelt på 160 000 km² og en middelvannføring på 2 130 m³/s.

Elveløp[rediger | rediger kilde]

Elva har sine kilder i de vestligste utløperne av Qin Ling-fjellene i de sørlige delene av provinsene Gansu og Shaanxi. Den får navnet Jialing i fylket Feng i Shaanxi, og herfra går Jialingdalen sørvestover gjennom grenseområdene mellom de to provinsene, hvor den også løper sammen med flere sideelver fra vest, hvorav den største er Xihan. Elva snur etter hvert mot sør og renner gjennom Dabafjellene og inn i den nordlige delen av provinsen Sichuan, hvor den ved Zhaohua sør for byen Guangyuan løper sammen med sideelva Bailong fra vest.

I elvas midtre løp, mellom Zhaohua og Hechuan, renner den gjennom et åslandskap med terrasserte rismarker. Elveløpet er her svært svingete, og selv om avstanden i luftlinje bare er 200 km lang så tilbakelegger elva 600 km på denne strekningen. Langs denne delen av elva ligger byene Cangxi, Langzhong, Nanbu og Nanchong.

Jialings nedre løp begynner ved Hechuan, hvor den løper sammen med de to store sideelvene Qu (fra øst) og Fu (fra vest). Mellom Hechuan og Chongqing skjærer elva gjennom de opptil 1000 meter høye fjellene i Huaying Shan. Elva danner her tre kløfter, Libi, Wentang and Guanyin, som også kalles «De mindre Tre Kløfter i Jialing», som motsats til de store «Tre Kløfter» langs Yangtze-elva. Jialing munner ut i Yangtze i sentrum av Chongqing.

Transport[rediger | rediger kilde]

De midtre og nedre delene av elva er seilbar for djunker, og den er spesielt mye brukt til vanntransport på den nedre strekningene nær Chongqing.

De øvre delene av Jialing-dalen er en viktig transportvei mellom Weidalen i nord og byene i Sichuan-bekkenet i sør, og hovedveier og jernbaner går mer eller mindre parallelt med elva.