Jerzy Popiełuszko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jerzy Popiełuszko
Saligkåret
Jerzy Popieluszko.jpg
Født Alfons Popiełuszko
14. september 1947
Okopy
Død 19. oktober 1984
ved Włocławek
Mor Marianna Popiełuszko
Nasjonalitet Polen
Religion Den romersk-katolske kirke
Utmerkelser Den hvite ørns orden
Saligkåret 6. juni 2010
Anerkjent av Den katolske kirke
Se også Ekstern biografi
Vernehelgen Solidaritet
I kunsten Med krusifiks

Fra begravelsen
Fra begravelsen

Jerzy Popiełuszko (født 14. september 1947 i Okopy nær Suchowola i Polen som Alfons Popiełuszko[1], død 19. oktober 1984 ved Włocławek) var en polsk katolsk prest som var aktiv i Solidaritet-bevegelsen, og som ble myrdet av Służba Bezpieczeństwa, det kommunistiske hemmelige politiet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av Marianna og Wladyslaw som oppdro ham i den katolske tro og som polsk patriot. Da han var ferdig med skolen i 1965 begynte han på presteseminaret i Warszawa og innledet sine teologiske studier.[1]

Etter å ha avtjent en militærtjeneste i en spesialenhet for prestestudenter, hvor myndighetene gjorde alt for å undergrave prestestudentenes tro og moral,[1] fikk han fortsette studiene og ble presteviet 28. mai 1972 av kardinal Stefan Wyszyński, erkebiskop av Warszawa og polsk primas. Som prest virket han først i menighetene i Zabki, Anin, Zoliborz i Warszawa og ved katedralen i Warszawa.

Jerzy Popiełuszko var en karismatisk prest som først arbeidet som sjelesørger for stålarbeiderne i Warszawa. Han var en kompromissløs antikommunist, og i sine prekener kritiserte han kommunistregimet og oppfordret folk til å protestere mot undertrykkelsen. Den katolske kirke var på denne tiden den eneste organisasjonen som til en viss grad kunne ytre kritikk noenlunde åpent. Popiełuszkos prekener ble kjent i hele Polen for sin kompromissløse holdning mot regimet. Sikkerhetspolitiet forsøkte flere ganger å true ham til taushet. Da det ikke lyktes ble han arrestert i 1983, men løslatt etter at kirken grep inn. Tre offiserer fra den polske sikkerhetstjenesten bortførte ham 19. oktober 1984 og torturerte ham til døde. Liket ble dumpet i et vannreservoar ved Włocławek, og ble funnet 30. oktober samme år.

Gjerningsmennene ble oppdaget, fordi Popiełuszkos sjåfør klarte å flykte, og merket seg bilnummeret. Saken førte til en oppbragt offentlighet, og general Wojciech Jaruzelskis regjering valgte å stille de tre offiserene for retten. Retten slo imidlertid fast at de tre hadde handlet på eget initiativ og uten ordrer fra høyere hold. I 2004 ble det funnet dokumenter som viste at Jaruzelski i 1984 mistenkte sin innenriksminister Mirosław Milewski for å ha gitt ordre til drapet. Milewski hadde imidlertid sterk støtte i den russiske etterretningstjenesten KGB.

Popiełuszko ble i 2009 posthumt tildelt Den hvite ørns orden av Polens president.[2]

I Norge har polske katolikker reist en byste av Popiełuszko på Mariaholm kurs- og konferansesenter ved Øyeren.

Helligkåring[rediger | rediger kilde]

Popiełuszko ble saligkåret av den katolske kirke som martyr 6. juni 2010 i Warszawa.

13. september 2015 ble det meldt at en plutselig og varig helbredelse i september 2012 av en leukemisyk pasient kan bli godkjent som et mirakel of danne grunlaget for hans helligkåring[3]

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

I 1988 laget Agnieszka Holland filmen To Kill a Priest, basert på hans liv.

I 2009 laget Rafał Wieczyński filmen Popiełuszko.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Den salige Jerzy Popieluszko (1947-1984)». Katolsk informasjonstjeneste. 1. juli 2010. Besøkt 13. september 2015. 
  2. ^ Lista osób odznaczonych przez Lecha Kaczyńskiego, oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden i Lech Kaczyńskis presidentperiode.
  3. ^ «Frankrike: Uforklarlig helbredelse han føre til helligkåring av den salige Jerzy Popieluszko». Katolsk informasjonstjeneste. 13. september 2015. Besøkt 13. september 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]