Jerzy Popiełuszko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jerzy Popiełuszko

Jerzy Popiełuszko (født 14. september 1947 i Okopy nær Suchowola i Polen, død 19. oktober 1984 ved Włocławek) var en polsk katolsk prest som var aktiv i Solidaritet-bevegelsen, og som ble myrdet av Służba Bezpieczeństwa, det kommunistiske hemmelige politiet.

Jerzy Popiełuszko var en karismatisk prest som først arbeidet som sjelesørger for stålarbeiderne i Warszawa. Han var en kompromissløs antikommunist, og i sine prekener kritiserte han kommunistregimet og oppfordret folk til å protestere mot undertrykkelsen. Den katolske kirke var på denne tiden den eneste organisasjonen som til en viss grad kunne ytre kritikk noenlunde åpent. Popiełuszkos prekener ble kjent i hele Polen for sin kompromissløse holdning mot regimet. Sikkerhetspolitiet forsøkte flere ganger å true ham til taushet. Da det ikke lyktes ble han arrestert i 1983, men løslatt etter at kirken grep inn. Tre offiserer fra den polske sikkerhetstjenesten bortførte ham 19. oktober 1984 og torturerte ham til døde. Liket ble dumpet i et vannreservoar ved Włocławek, og ble funnet 30. oktober samme år.

Gjerningsmennene ble oppdaget, fordi Popiełuszkos sjåfør klarte å flykte, og merket seg bilnummeret. Saken førte til en oppbragt offentlighet, og general Wojciech Jaruzelskis regjering valgte å stille de tre offiserene for retten. Retten slo imidlertid fast at de tre hadde handlet på eget initiativ og uten ordrer fra høyere hold. I 2004 ble det funnet dokumenter som viste at Jaruzelski i 1984 mistenkte sin innenriksminister Mirosław Milewski for å ha gitt ordre til drapet. Milewski hadde imidlertid sterk støtte i den russiske etterretningstjenesten KGB.

Mange katolikker regner Popiełuszko som martyr og helgen. Den katolske kirke har saligkåret ham den 6. juni 2010 i Warszawa. I Norge har polske katolikker reist en byste av Popiełuszko på Mariaholm Skolesenter.

I 1988 laget Agnieszka Holland filmen To Kill a Priest, basert på hans liv.

I 2009 laget Rafał Wieczyński filmen Popiełuszko.

Popiełuszko ble i 2009 posthumt tildelt Den hvite ørns orden av Polens president.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lista osób odznaczonych przez Lecha Kaczyńskiego, oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden i Lech Kaczyńskis presidentperiode.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Jerzy Popiełuszko – bilder, video eller lyd