Hopp til innhold

Jerusalemsyndromet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jerusalemsyndromet inneholder gruppe mentale fenomener som involverer nærvær av religiøst besatte ideer, vrangforestillinger eller andre psykotisk-lignende opplevelser utløst av besøk i Jerusalem. Fenomenet er ikke begrenset til bestemte religioner eller trosretninger, men har påvirket muslimer, kristne og jøder av ulike bakgrunner.

Den mest kjente, men ikke mest utbredte, manifestasjonen av Jerusalem-syndromet er der en person, som tidligere ikke har vist noen tegn på tilknyttet psykopatologi, blir psykotisk ved ankomst i Jerusalem. Psykosen er da preget av noe intenst religiøst-relatert, f.eks. at man tror man er en kjent person innenfor religionen eller føler en ustoppelig trang til å synge salmer, holde seg ren, spre religiøse budskap, osv.[1] Som oftest blir personen helt mentalt balansert etter noen uker etter avreise fra Jerusalem.

Det religiøse fokuset ved Jerusalemsyndromet skiller den fra andre fenomener, som Stendhals syndrom eller Parissyndromet.


Denne typen av syndromet bygger på en tidligere psykotisk sykdom, før besøk i Jerusalem. De har som regel reist til Jerusalem grunnet religiøse ideer, gjerne med et mål eller bestemte tanker om handlinger som trengs å bli gjort ved ankomst eller under oppholdet i Jerusalem. Typisk her er at den påvirkede personen tror han selv er en viktig historisk religiøs person eller være under innflytelse av viktige religiøse ideer (som Messiahs ankomst eller tilbakekomsten til Kristus).

Syndromet er grunnet eller komplisert grunnet idosynkratiske (særegne) ideer. Dette betyr nødvendigvis ikke at det er grunnet en mental sykdom, men heller en enorm besettelse av Jerusalems betydning.

Syndromet er diskret, ikke grunnet tidligere mental sykdom. Dette beskrives ved den mest kjente typen av syndromet, der en tidligere mentalt balansert person blir psykotisk etter ankomst ved Jerusalem. Psykosen er karakterisert ved en intens tro av å være en religiøs person. Personen blir som regel mentalt avbalansert, og i normal sinnstilstand, etter noen uker, eller ved å reise fra Jerusalem. Denne typen diagnostiseres innenfor kategorien «kort psykotisk episode»,[2] selv om enkelte symptomer avviker.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]