Jernbaneferge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Norges eneste jernbaneferge innenlands, MF «Storegut», gikk over Tinnsjøen.

Jernbaneferge er en ferge som er utstyrt for å frakte rullende jernbanemateriell. De blir anvendt hvor transport over vann via bru ikke er hensiktsmessig av tekniske eller finansielle grunner. Slike ferger er utstyrt med jernbanespor ombord.

Norges eneste jernbaneferge gikk over Tinnsjøen og forbandt Tinnosbanen med Rjukanbanen, denne ble opprettet i 1909 og nedlagt i 1991. Fra 1958 til 1996 ble dessuten godsvogner transportert mellom Kristiansand og Hirtshals i Danmark.[1]

I Skandinavia går det i dag (2015) jernbaneferger med passasjervogner mellom Rødbyhavn i Danmark og Puttgarden i Tyskland, i sommersesongen også mellom Trelleborg i Sverige og Sassnitz i Tyskland.[2] I tillegg blir godsvogner fraktet på strekningene GöteborgFrederikshavn, YstadŚwinoujście og TrelleborgRostock.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forslag til planprogram for Kristiansand stasjon» (PDF) (PDF). Jernbaneverket. 30. april 2012. s. 14. Arkivert fra originalen (PDF) 2014-07-15. Besøkt 6. januar 2015. 
  2. ^ Nattåget Malmö - Berlin
jernbanestubbDenne jernbanerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.