Jernaldergården Århus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jernaldergården Århus
LandNorges flagg Norge
Kart
Jernaldergården Århus
59°13′38″N 9°34′30″Ø

Jernaldergården Århus er en rekonstruert jernaldergård i Skien.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 2004 ble et tidsriktig jernalderhus fra yngre jernalder (500-1050 e.Kr.) åpnet i Skien. Huset, som er et treskipet langhus er 12 meter langt og 5 meter bredt, og er bygget som et stolpehus. Det har to ildsteder og tre ljorer i taket. Hele konstruksjonen er bygget i furu og alt er satt sammen med treplugger. Huset har ligge- og sittebenker langs langveggene som er svakt buet. Taket er dekket med cirka 3000 furuspon. Av inventaret kan nevnes oppstadvev, stamp, kinne, ringbrynje og en kopi av Osebergskipets gryte. Huset ble åpnet 14. september 2004.

Fram til 2010 har det blitt bygget en smie med torvtak og belgblåse, et fjøs som nå er gjort om til utstillingsrom med tidsriktige gjenstander. Det er en skigard rundt området, en leirbakerovn og en stokkebåt som er en kopi av en stokkebåt som er funnet i Siljan og er datert til år 240 e.Kr.

Husene ligger på eiendommen til Århus hovedgård, som har 13 registrerte gravhauger på området. Gården ligger 500 meter fra bronsalderristningeneMæla, og 1,5 km fra Fossum-ristningene fra samme periode. Jernaldergården støttes av en venneforening med 180 medlemmer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]