Jens Olivur Lisberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jens Olivur Lisberg
Født 24. desember 1896
Fámjin
Død 31. august 1920 (23 år)
Fámjin
Nasjonalitet Danmark

Minnestein í Fámjin: Ungur fórt tú felagsbróðir – tú vart drongur aðalgóður

Jens Oliver Lisberg (født 24. desember 1896 i Fámjin, død 31. august 1920), kalt Jens Olivur Lisberg, var en færøysk student. Han var sønn av Hans Olaus Lisberg og Susanne Elisabeth Jensen. Han studerte rettsvitenskap ved Københavns Universitet. Her skisserte han det som i dag er Færøyenes flagg (Merkið) sammen med medstudentene Janus Øssursson fra Tórshavn og Pauli Dahl fra Vágur. Ninna Jacobsen, søster av motedesigneren Liffa Gregoriussen, sydde deretter selve flagget etter deres skisse.

Lisberg ble den første til å heise flagget, noe som skjedde den 22. juni 1919. Lisberg var da hjemme på sommerferie i hjembygda Fámjin på Suðuroy, og etter en gudstjeneste i Fámjins kirkja heiste han flagget for første gang på færøysk grunn. Dette gjør at Lisberg har fått den største delen av æren for flagget, til tross for at de lagde det i fellesskap.

Lisberg døde av lungebetennelse i Fámjin den 31. august 1920, før han fikk fullført studiene. Minnestøtten over ham er reist av Førøyska Studentafelagið, den færøyske studentsamskipnaden. Det opprinnelige flagget, som Lisberg heiste i Fámjin, henger fremme i Fámjins kirkja. Merkið ble Færøyenes offisielle flagg til sjøs i 1940.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]