Hopp til innhold

Jens Olivur Lisberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jens Olivur Lisberg
Født24. des. 1896Rediger på Wikidata
Fámjin
Død31. aug. 1920Rediger på Wikidata (23 år)
Fámjin
BeskjeftigelseDesigner Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Minnestein í Fámjin: Ungur fórt tú felagsbróðir – tú vart drongur aðalgóður

Jens Olivur Lisberg (født 24. desember 1896 i Fámjin, død 31. august 1920) var en færøysk student. Han studerte jus ved Københavns Universitet da han skisserte det som i dag er Færøyenes flagg (Merkið) sammen med medstudentene Janus Øssursson fra Tórshavn og Pauli Dahl fra Vágur. Ninna Jacobsen, søster av motedesigneren Liffa Gregoriussen, sydde deretter selve flagget etter deres skisse.

Lisberg ble den første til å heise flagget, noe som skjedde den 22. juni 1919. Lisberg var da hjemme på sommerferie i hjembygda Fámjin på Suðuroy, og etter en gudstjeneste i Fámjins kirkja heiste han flagget for første gang på færøysk grunn. Dette gjør at Lisberg har fått den største delen av æren for flagget, til tross for at de lagde det i fellesskap.

Lisberg døde av lungebetennelse i Fámjin den 31. august 1920, før han fikk fullført studiene. Minnestøtten over ham er reist av Førøyska Studentafelagið, den færøyske studentsamskipnaden. Det opprinnelige flagget, som Lisberg heiste i Fámjin, henger fremme i Fámjins kirkja. Merkið ble Færøyenes offisielle flagg til sjøs i 1940.

Han var sønn av bonde Hans Olaus Lisberg og hustru Susanne Elisabeth Jensen. Farmoren Ellen (Elise) Lisberg var søster til folketingsmann Johan Henrik Schrøter d.y. Tippoldefaren var sogneprest og folkeminnesamler Johan Henrik Schrøter d.e.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata