Jennifer Warnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jennifer Warnes
FødtJennifer Jean Warnes
3. mars 1947[1][2]Rediger på Wikidata (75 år)
Seattle[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, musiker, låtskriver, plateartist[4]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Immaculate Heart CollegeRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Jennifer Jean Warnes (født 3. mars 1947 i Seattle) er en amerikansk sangerinne og låtskriver. Hun ble fortalt av rådgivere i musikkindustrien at etternavnet hennes, Warnes, var for vanskelig og forslo at hun skulle endre det til det mer vanlige «Warren». Da dette etterhvert ledet til forveksling med skuespilleren Jennifer Warren, tok hun i en kort periode på 60-tallet artistnavnet «Jennifer» (uten etternavn), og endret det til slutt tilbake til «Jennifer Warnes».

Hennes talent ble tidlig åpenbart, og i en alder av 7 år ble hun tilbudt sin første platekontrakt, noe faren hennes avslo. Hun hadde likevel en spektakulær profesjonell debut: Svøpt i det amerikanske flagget og akkompagnert av 300 trekkspill, sang ni år gamle Warnes den amerikanske nasjonalsangen «The Star spangled Banner» i Shrine Auditorium i Los Angeles.

Etter at hun gikk ut fra videregående ble hun tilbudt et operastipendium, men valgte å heller synge folkeviser, noe som var populært på den tiden. I 1968 skrev hun kontrakt med Parrot Records, et datterselskap av Decca, som spilte inn hennes først LP. Samme år fikk hun også en rolle i tv-serien The Smother Brothers Comedy Hour.

I november 1968 fikk Warnes (da kjent under navnet «Jennifer Warren») den kvinnelige hovedrollen «Sheila» i Los Angeles' oppsetningen av musikalen Hair.

I 1970 møtte hun den kanadiske dikteren og låtskriveren Leonard Cohen, som påvirket karrieren hennes fundamentalt, og siden ble en livslang venn. Med tiden dro hun på turné til Europa med Cohens band som en bakgrunnssanger og kom siden til å også være gjestevokalist på hans album Live Songs, Various Positions, I'm Your Man og The Future. Cohens Recent Songs inkluderte også en duett med henne på sangen «The Smokey Life». I januar 1987 slapp Warnes selv det kritikerroste albumet «Famous Blue Raincoat: Songs of Leonard Cohen», der Cohen selv var med som gjestevokalist på to av sangene.

Hennes 1977 singel «Right Time of the Night» ble rost av kritikerne, og sangen nådde til topps på «Billboards Adult Contemporary Singles chart». Sangen spilte også i bakgrunnen i en av scenene i filmen Da han møtte henne (originaltittel: When Harry Met Sally).

I 1980 sang hun låta «It Goes LIke It Goes» fra filmen Norma Rae (1979), som fikk Oscar for beste originale sang.

Warnes' sang «One More Hour», fra 1981, komponert av Randy Newman, og spilt inn som en del av tittelplaten for filmen Ragtime, ble også nominert til Oscar-pris.

Påfølgende år slo hun seg sammen med Joe Cocker for å synge Buffy Sainte-Maries sang «Up Where We Belong». Sangen var skrevet for filmen En offiser og en gentleman, og ble sluppet som en singel som nådde helt til topps på Billboards Hot singelliste i USA.

I 1983 vant hun sammen med Joe Cocker en Grammy for sangen «Up Where We Belong», mens låtskriverne (Buffy Sainte-Marie og Will Jennings) ble tildelt både en Golden Globe Award og en Oscar for beste originale sang. I 1987 ble hennes duett med Bill Medley på sangen «(I've Had) The Time of My Life» inkludert på tittelplaten for filmen Dirty Dancing, og nådde nok en gang til topps på Billboard Hot 100s singleliste. Sangen vant i 1988 både Grammy og Oscar for beste originale sang.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

 • I Can Remember Everything – 1968
 • See Me, Feel Me, Touch Me, Heal Me – 1969
 • Jennifer – 1972
 • Jennifer Warnes – 1977
 • Shot Through the Heart – 1979
 • The Best of Jennifer Warnes – 1982
 • Famous Blue Raincoat – 1987
 • Just Jennifer – (England) 1992
 • The Hunter – 1992
 • Best: First We Take Manhattan – (Tyskland) 2000
 • The Well – 2001

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 440934[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 12. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ besøkt 23. desember 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]