Jennifer Government

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jennifer Government
Forfatter(e)Max Barry
SpråkEngelsk
SjangerAlternativ historie, science fiction, dystopisk fiksjon
Utgitt21. januar 2003
ForlagDoubleday
OCLC49285531

Jennifer Government er en dystopisk roman skrevet av den australske forfatteren Max Barry. Romanen ble utgitt i 2003 av forlaget Doubleday. Romanen utspiller seg i en dystopisk alternativ virkelighet der de fleste statene er kontrollert av USA og dominert av storkapitalen, mens de politiske institusjonene er meget svake.

Handling[rediger | rediger kilde]

I en alternativ verden skildrer romanen et scenario hvor USA har tatt kontroll over hele Nord-Amerika og Sør-Amerika (med unntak av Cuba) og dominerer [både Sør-Afrika, Storbritannia og Irland, Island, India, Japan, forskjellige områder i Stillehavet, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Myanmar, Indonesia, samt Australia og New Zealand. Russland sies å ha en viss tilknytning til USA, men ikke fullstendig kontrollert. Hvorvidt Russland faktisk tilhører USA eller ikke, blir aldri forklart ordentlig.

Med så mange områder i deres indre marked har internasjonal handel blitt fullstendig unødvendig, og dermed kutter USA seg fra alle andre land som de ennå ikke har full kontroll over. Det offisielle språket for alle USA-kontrollerte områder er "amerikansk" tidligere kjent som amerikansk-engelsk. Britisk engelsk og tilhørende aksenter eksisterer ikke lenger. USA har også vedtatt en form for anarkokapitalisme som har avskaffet skatt og privatiserer hele regjeringen. Dette gjør at amerikanske myndigheter ikke lenger kan skrive nye lover, eller avholde nye valg. USAs president beholder fremdeles kommandoen over væpnede styrker, men er ellers bare en seremoniell skikkelse.

Rettsvesenet behandler bare lovbrudd som bryter den "nye grunnloven" og regjeringens budsjett dekker bare etterforskning hvis offeret eller offerets familie betaler for det. Befolkningen tar navnene på selskapene de arbeider for som deres nye etternavn, og personer med to jobber stifter navnet sitt til for eksempel "Julia Nike-McDonald’s" Men ansatte i regjeringen, inkludert romanens viktigste karakter, tar Government som deres etternavn. Skolene er sponset og kontrollert av forskjellige selskaper, som McDonald’s eller Mattel. Barn som går på skolen får bedriftens navn som deres etternavn, i parentes med foreldrenes etternavn.

Selv om veldig lite blir avslørt om skolens læreplan, antydes det at mange av leksjonene består av propaganda fra den aktuelle bedriften. Etter at flere barn blir myrdet i forskjellige Nike-butikker, tar Jennifer Government på seg å spore opp gjerningspersonene, selv om hun ikke kan få noen økonomisk hjelp til etterforskningen. Et av de drepte barna hadde nettopp kjøpt nye sko med penger som ble gitt av Buy Mitsui, en fransk megler som har fått veldig mye penger etter en nylig suksess. Føler seg personlig ansvarlig for dette barnets død, slår Buy seg sammen med Jennifer for å etterforske saken videre.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]