Jenisejbukta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jenisejbukta
LandRussland
Del avKarahavet
Kart
Jenisejbukta
72°18′N 80°30′Ø

Jenisejbukta (russisk: Енисейский залив – Jenisejskij zaliv) er ei stor bukt i Nord-Russland. Den ligger helt nord i Krasnojarsk kraj, hvor elva Jenisej munner ut i Karahavet.

Bukta begynner i fortsettelsen av Jenisej-elvas utløp, og utvider seg til en bredde på rundt 50 kilometer. Den er 250 km lang og går grovt sett i retning nord-sør.

I buktas sørlige ende, ved Jenisejs utløp, ligger de lange og flate Brekhovskijøyene (russisk: Бреховские острова). Lengre nord blir bukta bredere og vannet saltere. Krestovskijøya (russisk: Остров Крестовский) ligger ved østkysten av bukta. Ved Jenisejbuktas munning i Karahavet ligger Sibirjakovøya.

Været i området er arktisk, med lange og iskalde vintere med hyppige stormer. Hele regionen rundt nedre Jenisej er øde og tynt befolket, og bosetningene er bygget på permafrost. Det er lite vegetasjon, unntatt mose, lav og noe gress.

Jenisebukta er frosset over rundt ni måneder i året, og selv om sommeren er den nesten aldri helt fri for isflak. Om vinteren blir skipsrutene i bukta og oppover Jenisej til havnebyen Dudinka holdt åpne av isbrytere.

Jenisejbukta inngår i Store Arktis statlige naturreservat, Russlands største naturverneområde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]