Hopp til innhold

Jemdet Nasr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jemdet Nasr og andre protohistoriske kulturer i Mesopotamia

Jemdet Nasr (arabisk: جمدة نصر‎) er et arkeologisk funnsted i Irak, 40 km nordøst for Babylon og Kisj. Navnet benyttes også for en tidlig bronsealderkultur i søndre Mesopotamia, Jemdet Nasr-perioden, som blomstret omkring 3000-2900 f.Kr.

I Jemdet Nasr-perioden oppstod skriftspråket i søndre Mesopotamia. De eldste sylinderseglene ble også tatt i bruk i denne perioden. Den representerer også den urbane revolusjon siden mange små mesopotamiske bosetninger utviklet seg til større byer.

Stedet Jemdet Nasr ble først undersøkt i 1926 og 1928 av britiske og amerikanske arkeologer under ledelse av Stephen Langdon. Utgravningene ble gjenopptatt i 1988 av Roger J. Matthews og andre. Arkeologene fant en stor bygning som inneholdt et arkiv av tekster skrevet med proto-kileskrift og utstyrt med seglavtrykk, samt sylindersegl. Keramikken, som var av en polykrom type, har vist seg verdifull for å tidsbestemme sjikt fra Jemdet Nasr-perioden på andre arkeologiske funnsteder.

Sittende okse, svart marmor, funnet i Warka (Uruk), Jemdet Nasr-perioden, ca. 3000 f.Kr.

Jemdet Nasr-perioden antas av arkeologer som R. J. Matthews å ha vært av kort varighet, omkring et århundre, selv om en lengre periode ca 3200-2900 f.Kr. forekommer i eldre vitenskapelig litteratur. Jemdet Nasr-kulturen fulgte etter den tidligere Uruk-kulturen og var samtidig med Nineve 5-kulturen i nordlige Mesopotamia og den proto-elamittiske sivilisasjon i vestre Iran. Den representerer det siste stadium før den sumeriske tidligdynastiske tid i sørlige MesopotamiA.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roger Matthews: Secrets of the dark mound. Jemdet Nasr 1926-1928. Warminster: British School of Archaeology in Iraq 2002 (Iraq Archaeological Reports, Bd. 6) ISBN 978-0-85668-735-8.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]