Jehovas vitners demografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
JvStat1931-2010.No.png

Denne artikkelen omhandler Jehovas vitners demografi, og inkluderer informasjon som antall og geografisk fordeling, etnisitet, utdanningsnivå, samt andre demografiske betraktinger.

Jehovas vitner rapporterte per august 2016 et gjennomsnittlig antall medlemmer som er aktive forkynnere på 8,13 millioner, og et høydepunkt på 8,34 millioner.[1][2][3] Jehovas vitner har en aktiv tilstedeværelse i de fleste land, men de utgjør ingen større andel av noe lands befolkning.

For å telles med, må den enkelte være forkynner, og rapportere tid som er brukt i tjenesten, vanligvis minst en time per måned. Under visse omstendigheter, slik som ved kronisk eller invalidiserende sykdom, kan medlemmene rapportere intervaller på femten minutter. Jehovas vitners rapporter er basert på at medlemmene selv rapporterer inn tid som er brukt, og medlemmene er oppfordret til å levere inn en «felttjenesterapport» hver måned. Døpte medlemmer som ikke leverer rapport hver måned, blir betegnet som «uregelmessige», de som ikke har levert en rapport på seks måneder, blir betegnet som «inaktive».[4] Disse rapportene indikerer at det ble brukt mer enn 1,98 milliarder timer til forkynnelse, med et resultat på anslagsvis 264 535 døpte medlemmer.[1]

Som et resultat av at Jehovas vitner kun teller medlemmer som er aktive i den forstand at de leverer rapporter for aktivitet i forbindelse med forkynnelse, er sekulære estimater typisk høyere enn de man finner i Jehovas vitners offisielle statistikker.[2] Jehovas vitner rapporterer for eksempel om 1,2 millioner aktive forkynnere i USA, men et akademisk studium utført ved Trinity College i Connecticut, basert på American Religious Identification Survey, utført i 2008, rapporterte at anslagsvis 1,914 millioner voksne personer i USA identifiserer seg selv som et av Jehovas vitner.[5] Jehovas vitners offisielle statistikker fordeler medlemmene geografisk i land og områder, hvorav enkelte av områdene ikke er selvstendige.

Antall personer som overværer Jehovas vitners årlige feiring av Høytiden til minne om Kristi død (også kjent som Herrens aftensmåltid) inkluderer aktive Jehovas vitner, deres barn, og andre inviterte. Ifølge 2017 Yearbook of Jehovah's Witnesses, overvar på verdensbasis 20 085 142 personer høytiden i 2016 – en økning på over en 230 000 i forhold til året før.[1] I USA var 2,5 millioner personer til stedet, i Norge 18 165. I Zambia var 782 527 til stedet, eller en av atten av landets totale befolkning. Av de som var til stedet, forsynte rett under 18 000 seg av høytidens emblemer, bestående av usyret brød og vin.[6] De som forsynte seg, bekjente på denne måten at de er en del av den 144 000 «utvalgte», som Jehovas vitner tror har et håp om å få leve i himmelen.

Menighetene blir vanligvis organisert geografisk, og medlemmene er oppfordret til å overvære møtene i sin lokale Rikets sal, noe som resulterer i en etnisk blandet gruppe som vanligvis er tilsvarende den lokale befolkningen. I USA er 22 av alle Jehovas vitner afro-amerikanere, noe som tilsier den høyeste andelen av afro-amerikanere blant alle kriste trossamfunn.[7]

2016 Noen viktige tall[rediger | rediger kilde]

Antall land Antall forkynnere Antall menigheter Gjennomsnittlig antall bibelstudier Antall til stede på minnehøytiden
240 8 340 847 119 485 10 115 264 20 085 142

[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c 2017 Yearbook of Jehovah's Witnesses. Watchtower Bible and Tract Society. 2017. s. 176. 
  2. ^ a b «Om Jehovas vitner». Jehovah’s Witnesses Official Web Site: Raske fakta – verden. Besøkt 1. januar 2014. 
  3. ^ (Oversatt: «Mens andre religiøse grupperinger beregner sine medlemmer tilfeldig eller på årlig basis, inkluderer dette antallet kun de som er aktive deltakere [i Jehovas vitners] offentlige tjeneste for bibelundervisning.»
  4. ^ «Sørg for at Jehovas Ord ’fortsatt går raskt fram’», Vår tjeneste for Riket, oktober 1982, side 1.
  5. ^ American Religious Identification Survey Arkivert 7. april 2009 hos Wayback Machine., 2008 Trinity College, Hartford, Connecticut.
  6. ^ Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn yb14
  7. ^ «Religious Affiliation and Demographic Groups», The Pew Research Center’s Forum on Religion & Public Life.
  8. ^ Årbok 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]