Jegor i Opizdenevsjie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Egor i Opizdenevsjie
OpphavSovjetunionens flagg Omsk, Sovjetunionen
Periode19901993
SjangerPsykedelisk rock
Post-punk
Garasjerock
Eksperimentell rock
Støyrock
Aktive år19901993
PlateselskapGrob-Records, Ur-Realist, Misterija zvuka
Medlemmer
Jegor Letov, Igor Zhevtun, Konstantin Ryabinov
Tidligere medlemmer
Jegor Letov
Konstantin Rjabinov
Igor Zhevtun
Anna Volkova
Aleksander Rozhkov

Jegor i Opizdenevsjie var et sovjetisk/russisk psykedelisk rockeband som var aktivt mellom 1990 og 1993, grunnlagt av Jegor Letov i Omsk, Sibir. Bandets musikalske uttrykk stod i kontrast til det harde, dystre lydbildet fra Letovs tidligere prosjekt, Grazjdanskaja Oborona.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Prosjektet ble født som et resulat av en sterk spirituell og følelsesmessig oppvåkning hos Jegor Letov, som i denne perioden opplevde store omveltninger på et personlig plan. Med Sovjetunionens fall som bakteppe, ble Letov rammet av akutt hjernebetennelse og i mai 1991 tok hans eks-kjæreste og musikerkollega, Janka Djagileva, selvmord. Han utforsket tilstander for å utvide bevisstheten, eksperimenterte med magi, dro på turer i Uralfjellene hvor han brukte psykoaktive stoffer.

Låtmaterialet fra Jegor i Opizdenevsjie preges også av et psykedelisk lydbilde. Musikken bærer preg av Letovs forkjærlighet for amerikansk garasjerock og psykedelisk musikk fra 1960-tallet, samt post-punk fra 1980-tallet.[1] I tillegg finnes det enkelte støyrock-elementer i musiken, som var typisk for Grazjdanskaja Oborona.

Bandnavnet, Jegor i Opizdenevsjie, er svært grovt på russisk hvor ordet «opizdenevsjie» har rot i flertallsformen av ordet «pizda». Ordet «pizda» er en vulgær, slangform for det kvinnelige kjønnsorgan. Jegor i Opizdenevsjie kan oversettes til «Jegor og forfittede» på norsk. Bakgrunnen for dette grove bandnavnet var, å gjøre det så vanskelig å bli omtalt i massemediene som mulig . Dette var ifølge Letov for å beskytte seg seg fra det opportunistiske karrierejaget, som hadde begynt å få fotfeste i Sovjetunionen på denne tiden. På albumet Psikhodelija Tomorrow, som ble gitt ut i 2002 etter bandets oppløsning, er de kreditert som bare «Opizdenevsjie»

Historie[rediger | rediger kilde]

En måned etter Grazjdanskaja Oboronas siste konsert i Tallinn, Estland den 13. april 1990, begynte innspillingen av det som skulle bli Pryg-skok. Albumet Khronika pikiruyusjtsjego bombardirovsjtsjika av Kommunizm, et annet Letov-prosjekt, hadde blitt ferdigstilt mars 1990 og regnes som den musikalske forgjengeren til Jegor i Opizdenevsjie. Mye av det psykedeliske visesang-preget herfra ble videreført og selv noen av sporene skulle ende opp på framtidige album av Jegor i Opizdenevsjie.[2]

Deres første album, Pryg-skok, ble spilt inn i Grob-studioet mellom mai og juni i 1990. Letov hadde fått med kjernen fra Grazjdanskaja Oborona, Konstantin Rjabinov og Igor Zhevtun, som rullerte på å spille ulike instrumenter. Plata var ifølge Letov spesielt inspirert av sekstitalls-gruppa Love. Etter å opprinnelig ha blitt publisert som magnitizdat i 1990, ble albumet trykket på vinyl i 1992 da mulighetene åpnet for det i kjølvannet av Sovjetunionens fall. Bandnavnet var ikke å finne på omslaget, men det fulgte med et klistremerke med bandnavnet som kunne klistres på et angitt sted på coveret. Under innspillingen av albumet gjorde besetningen ingen intervjuer og takket nei til konsertforespørsler, noe som skulle forbli vanlig praksis i prosjektets levetid.

Innspillingen av oppfølgeren, dobbeltalbumet Sto let odinotsjestva, tok betydelig lengre tid og varte fra januar 1991 til juni 1992. I tillegg til besetningen fra forgjengeren, deltok Letovs daværende kjæreste Anna Volkova og Aleksander Rozhkov på albumet. Albumet kom ut på vinyl i april 1993. Albumet ble ansett av Letov selv for å være et av de beste albumene i han laget samt for å utgjøre kjernen i hans kreative virke.[3]

I juli 1993 ble en rekke med nesten utelukkende instrumentaler spilt inn Grob-studioet av besetningen fra Sto let odinotsjestva. Først i 1999 kom Letov tilbake til disse innspillingene, hvorpå han mikset og mastret albumene Disse ble ikke utgitt før i 2002 som albumet Psikhodelija Tomorrow.

I den 6. oktober 2005 ble restaurerte utgaver av Pryg-skok og Sto let odinotsjestva utgitt.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «В конце тоннеля» (russisk). 29. februar 2008. Besøkt 11. mars 2017. 
  2. ^ «Albumnotater skrevet av Jegor Letov» (russisk). 4. januar 2006. Besøkt 11. mars 2017. 
  3. ^ «ЕГОР ЛЕТОВ 26.05.07 Москва Б1 "Зачем Снятся Сны" ИНТЕРВЬЮ» (russisk). Youtube. 26. mai 2007. Besøkt 11. mars 2017. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]