Jeffrey Wigand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Jeffrey Wigand
Jeffrey Wigand (178631094).jpg
Født17. desember 1942 (75 år)
New York
Utdannet ved University at Buffalo
Beskjeftigelse Konsulent
Nasjonalitet USA

Jeffrey Wigand (født 17. desember 1942 i New York City) er en amerikansk forsker som ble kjent som whistleblower i USA etter sin opptreden i nyhetsmagasinet 60 Minutes hvor han avslørte hvordan tobakks-firmaet han var ansatt i manipulerte nikotinen i sigarettene i den hensikt å gjøre folk mer avhengig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Wigand ble tilsatt som forskningssjef i den amerikanske tobakksgiganten Brown & Williamson i 1989. Målet hans var å utvikle en ny og mindre helsefarlig sigarett, men han kom raskt i konflikt med sin arbeidsgiver. Wigand reagerte blant annet på hvordan Brown & Williamson manipulerte sine tobakksprodukter for å skape større avhengighet hos røykerne, og han ble sett på som et uromoment innad i firmaet.

I 1993 ble han oppsagt og pålagt taushetsplikt om alt han visste om tobakksindustriens indre liv. Brown & Williamson hevdet at han hadde brutt denne taushetsplikten og saksøkte Wigand som på sin side kom i kontakt med Lowell Bergman, produsent i aktualitetsprogrammet 60 Minutes på fjernsynskanalen CBS.

Dette innledet en langvarig strid mellom Wigand og Brown & Williamson. Wigands liv ble totalt endret, men han ble en viktig mann i de amerikanske myndigheters arbeid for å bevise hvordan tobakksindustrien bruker avhengighet som et middel for å holde på sine kunder.

Konsekvens av søksmålet mot Wigand[rediger | rediger kilde]

Det store gjennombruddet kom i 1997 i Washington, hvor hele 40 delstater var representert ved sin regjeringsadvokat («Attorney General»). Tobakksselskapene, som så sterkt ønsket en ende på søksmålspresset, ble tvunget til å gå med på det ene etter det andre. Etter intense forhandlinger kom det 20. juni 1997 til avtale mellom Mississippi og 49 andre delstater på den ene siden og på den andre siden Philip Morris, RJR, BAT Industries, Brown & Williamson og Loews' Lorillard; «Memorandum of Understanding and Attached Resolution». Avtalen er også blitt benevnt «the Global Settlement», skjønt avtalen kun gjaldt tobakksindustrien i USA.

Film om Jeffrey Wigand[rediger | rediger kilde]

Fortellingen om Jeffrey Wigand ble i 1999 til en spillefilmen The Insider. Filmen handler ikke bare om tobakksindustriens tvilsomme sider, men også om medienes unnfallenhet når mektige krefter presser på. CBS-ledelsen nekter journalisten Lowell Bergman (spilt av Al Pacino) å publisere et intervju med Jeffrey Wigand (spilt av Russell Crowe) i programmet 60 Minutes. CBS frykter søksmål fra Brown & Williamson og turde ikke å la Wigand stå frem med sin historie. Tobakksindustriens økonomiske makt er nemlig stor nok til at de kan overta hele CBS. Heldigvis var det store aviser som våget å ta fatt i saken og som sørget for at den blir kjent.

Selv om ikke alle detaljer i filmen stemmer med virkeligheten, gir historien et godt innblikk i vanskene med å utfordre tobakksindustrien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]