Jeffrey Wigand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jeffrey Wigand
Jeffrey Wigand i 2006
Født17. des. 1942Rediger på Wikidata (81 år)
New York
BeskjeftigelseKonsulent, kjemiker, biokjemiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity at Buffalo
NasjonalitetUSA

Jeffrey Wigand (født 1942) er en amerikansk forsker, biokjemiker og whistleblower som ble kjent for sin kamp mot den amerikanske tobakk-bransjen. I 1990-årene avslørte på CBS hvordan tobakks-firmaet han hadde vært ansatt i manipulerte nikotinen i sigarettene i den hensikt å gjøre folk mer avhengig.

Hans kamp mot det amerikanske tobakksfirmaet Brown & Williamson ble i 1999 overført til film (regissert av Michael Mann og med Russel Crowe og Al Pacino i hovedrollene). Filmen er kritisk overfor Brown & Williamson og til dels også overfor CBS som i starten lot seg presse av tobakksfirmaets trusler om søksmål og overtakelse av CBS. Filmen bidro til å gjøre Wigands kamp kjent utenfor USA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Wigand ble tilsatt som forskningssjef i den amerikanske tobakksgiganten Brown & Williamson i 1989. Målet hans var å utvikle en ny og mindre helsefarlig sigarett, men han kom raskt i konflikt med sin arbeidsgiver. Wigand reagerte blant annet på hvordan Brown & Williamson manipulerte sine tobakksprodukter for å skape større avhengighet hos røykerne, og han ble sett på som et uromoment innad i firmaet.[1] I 1993 ble han oppsagt og pålagt en omfattende taushetsplikt om alt han visste om tobakksindustriens indre liv. Brown & Williamson hevdet at han hadde brutt denne taushetsplikten og saksøkte Wigand som på sin side kom i kontakt med Lowell Bergman, produsent i aktualitetsprogrammet 60 Minutes på fjernsynskanalen CBS. Dette innledet en langvarig strid mellom Wigand og Brown & Williamson. Wigands liv ble totalt endret, men han ble en viktig mann i de amerikanske myndigheters arbeid for å bevise hvordan tobakksindustrien bruker avhengighet som et middel for å holde på sine kunder.[2]

Det store gjennombruddet kom i 1997 i Washington, hvor hele 40 delstater var representert ved sin regjeringsadvokat. Etter intense forhandlinger kom det 20. juni 1997 til avtale mellom Mississippi og 49 andre delstater på den ene siden og på den andre siden Philip Morris, RJR, BAT Industries, Brown & Williamson og Loews' Lorillard.[3] Avtalen er også blitt benevnt «the Global Settlement», skjønt avtalen kun gjaldt tobakksindustrien i USA.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ROSSINÉ, HANS (10. mars 2000). «Gnistrende drama». dagbladet.no (norsk). Besøkt 13. oktober 2020. 
  2. ^ «Timelines - Jeffrey Wigand | Inside The Tobacco Deal | FRONTLINE | PBS». www.pbs.org. Besøkt 13. oktober 2020. 
  3. ^ «Jeffrey Wigand : Biography». www.jeffreywigand.com. Besøkt 13. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]