Jeff Wall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jeff Wall
Jeff Wall in 2014.jpg
Født29. september 1946 (72 år)
Vancouver
Utdannet ved University of British Columbia, Courtauld Institute of Art
Beskjeftigelse Kunsthistoriker, fotograf, kunstner
Nasjonalitet Canada
Medlem av Royal Society of Canada
Utmerkelser
6 oppføringer
Hasselbladsprisen (2002), offiser av Order of Canada, Roswitha Haftmann-Preis (2003), Q1667600 (1996), Fellow of the Royal Society of Canada, Audain Prize for Lifetime Achievement in the Visual Arts (2008)

Jeff Wall (til venstre) og Jean Francois Chevrier i 2007

Jeff Wall (født 29. september 1946 i Vancouver, Britisk Columbia) er en kanadisk fotograf.

Han revolusjonerte fotokunsten da han i 1977 startet med å anvende lysbokser med fotografiene sine.

Etter en suksessrik karriere ble han ansatt i arbeidet som fotoprofessor etter en annen fotopionér, tyske Bernd Becher, ved Düsseldorf Academy.

Da en Becher-student en dag rettet en pistol mot ham, sa han opp stillingen sin umiddelbart og vendte tilbake til hjembyen.

Et verdensberømt maleri av Édouard Manet, Un bar aux Folies-Bergère, (1882) inspirerte et berømt fotografi av Jeff Wall, hvor han retter blikket mot mannens sett å betrakte kvinnen på. Fotografiet «Picture for Women» (1979) er et mesterstykke i manipulasjon, hvor en manns blikk tilsynelatende er rettet mot en kvinne. Dersom en ser nøyere etter, ser ikke mannen på kvinnen overhodet, men på hennes speilbilde. Kvinnen som er avbildet på fotografiet forfra, stod egentlig med ryggen til da bildet ble fotografert. Wall har ikke brukt datamanipulasjon, men et speil. En tolkning av fotografiet er st mannen ikke er interessert i kvinnen som menneske, men som en avbildning, som kropp, som sexobjekt.

VG7s kunstpanel mener «Picture for Women» hører hjemme på listen over de hundre viktigste kunstverkene innen samtidskunsten etter 1960.

I 2002 ble Wall tildelt Hasselbladprisen og i desember 2007 ble han utnevnt til Officer of the Order of Canada.