Jean de Chelles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statue av Jehan de Chelles, Parc du souvenir, Chelles

Jean de Chelles eller Jehan de Chelles (født ca 1200 i Chelles i Frankrike, død 1265 i Paris) var en av arkitektene som arbeidet ved katedralen Notre-Dame de Paris. Han begynte sitt arbeid ved mesterverket i 1258 og virket der til 1265, som også antas å være hans dødsår. Pierre de Montreuil ble hans etterfølger.

På yttermuren av det sørlige tverrskipet kan man se et plakett fra 1258 hvorpå han signerte sitt verk.

Fra ham stammer blant annet tverrskipets nordfasade, klosterportalen og dens rosett, og Saint-Etienne-portalen. Han rakk å begynne på søndre tverrskip; brorparten og ferdisstillelsen var det imislertid ghans etterfølger Pierre de Montreuil som stod for.

Han går også – ved siden av Pierre de Montreuil – for å være arkitekt for Sainte-Chapelle; dessforuten tilregnes han et billedhuggerverk og deltakelse ved byggingen av katedralen Saint-Julien i Le Mans.

En slektning av ham, muligens en sønn eller en nevø, Pierre de Chelles, arbeidet ved Notrre-Dame fra 1300 til 1318, med lektoriet og enkelte kapeller.

Villard de Honnecourt skriver:

Gotikkens store mestre er Jean de Chelles, Pierre de Montreuil, en av byggerne av Notre-Dame de Paris, Robert de Coucy, Peter Palet, Hugues Libergié, Alexandre og Colin de Berneval. De er kunstnere, lærde og spesialister i tekniske anliggender.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • André Clément: Deux Architectes de Notre-Dame de Paris : Jean et Pierre de Chelles, in: Chelles, Quelques évocation de son passé, 1959, s 29–31.