Jean Seberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jean Seberg
Camorra Jean Seberg.png
Født 13. november 1938
Marshalltown
Død 30. august 1979
Paris
Begravet Cimetière du Montparnasse
Ektefelle Romain Gary, Dennis Berry
Nasjonalitet USA
Utdannelse University of Iowa
IMDb IMDb

Artistbilde på graven til Jean Seberg på Montparnasse kirkegård i Paris.

Jean Seberg (født 13. november 1938 i Marshalltown i Iowa, død 30. august 1979 i Paris i Frankrike) var en amerikansk skuespillerinne.

Familien hennes var luthersk og av svensk, engelsk og tysk avstamning. Seberg studerte ved University of Iowa før hun begynte som skuespiller. Seberg spilte i til sammen 37 filmer vekselvis i Hollywood og Frankrike, deriblant Jean-Luc Godards Til siste åndedrag (1960), westernmusikalen Paint Your Wagon (1969) og katastrofefilmen Airport (1970). På toppen av karrieren sluttet Seberg å opptre i Hollywood-filmer. Hun var misfornøyd med rollene hun ble tilbudt og bemerket at noen av dem var på grensen til pornografi. Enkelte har hevdet at hun ble svartelistet fra filmindustrien som følge av en svertekampanje fra FBI, blant annet fordi hun støttet det politisk radikale Black Panthers Party på 1960-tallet. Andre har avvist at svartelisting noensinne fant sted.

I august 1979 ble Seberg funnet død i baksetet på bilen sin, som var parkert nær leiligheten i Paris. Politirapporten slo fast at hun hadde tatt en overdose av barbiturater og alkohol og at dødsårssaken var «sannsynlig selvmord». Imidlertid er det blitt stilt spørsmål ved hvordan hun kunne ha ført en bil med så store mengder alkohol som ble funnet i kroppen, og uten kontaktlinsene hun trengte for å kjøre. Et år senere begikk den franske forfatteren Romain Gary, som Jean Seberg var gift med fra 1963 til 1970, også selvmord. Seberg ble gravlagt på Cimetière du Montparnasse i Paris.

I 1995 laget regissøren Mark Rappaport en dokumentarfilm om Jean Seberg.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ jeansebergmovie.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Jean Seberg – bilder, video eller lyd