Jean Eugène Robert-Houdin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean Eugène Robert-Houdin
Roberthoudin.jpg
FødtJean-Eugène Robert
7. desember 1805
Blois
Død13. juni 1871 (65 år)
Saint-Gervais-la-Forêt
Barn Églantine Lemaître
Beskjeftigelse Oppfinner, klokkemaker, ingeniør, tryllekunstner
Nasjonalitet Frankrike

Jean Eugène Robert-Houdin (født 6. desember 1805, død 13. juni 1871) var en fransk urmaker og regnes som grunnleggeren av moderne tryllekunst.

Robert-Houdin ble født i Blois i Frankrike, utdannet seg til urmaker men hadde samtidig stor interesse for gjøglere og magikere. På 1850-tallet var det opprør i fransk Algerie mot kolonistyret, og opprørerne ble inspirert av mirakler som deres religiøse ledere foretok. For å møte denne utfordringen brukte den franske regjeringen Robert-Houdin og sendte han til Algerie i 1856; der hadde han en rekke oppvisninger for å bryte de religiøse ledernes innflytelse.

I en oppvisning lot han en araber skyte på seg med en merket kule og fanget den med tennene. I et annet nummer viste han en tom boks med jernbunn som selv barn kunne løfte. Ved å aktivere en skjult elektromagnet gjorde han den urørlig, selv de sterkeste menn kunne ikke rikke den.

Robert-Houdin blir ansett som skaperen av moderne tryllekunst. Før han var det gjøglere som opptrådte med kunster på markedsplasser; Robert-Houdin derimot var pent antrukket og holdt sine oppvisninger i teatre og ved private fester.

Robert-Houdin må ikke forveksles med utbryterkongen «Houdini».

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]