Jean-Henri d'Anglebert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean-Henri d'Anglebert
Jean-Henri d'Anglebert.jpg
Født1. april 1629
Bar-le-Duc
Død23. april 1691 (62 år)
Paris
Beskjeftigelse Komponist, cembalist
Nasjonalitet Frankrike
Musikalsk karriere
Instrumentorgel

Jean-Henri d'Anglebert (også Danglebert; døpt 1. april 1629 i Bar-le-Duc, Département Meuse; død 23. april 1691 i Paris) var en fransk komponist, cembalist og organist.

Liv[rediger | rediger kilde]

d'Anglebert var sannsynligvis elev av Jacques Champion de Chambonnières og skrev en tombeau til Chambonnières som gjør det rimelig å anta at de hadde vært venner og at d'Anglebert næret en høy aktelse for ham. Et manuskript i d'Angleberts håndskrift med musikk av Louis Couperin og formodentlig av Chambonnières tyder på et nært samarbeid med de tidlige medlemmene av den franske cembaloskolen i 1650-årene.

En ektepakt mellom d'Anglebert og Magdelaine Champagne datert 11. oktober 1659 er det første belegget for at d'Anglebert var kommet til Paris. I dokumentet omtales d'Anglebert som borger av Paris, noe som viser at han allerede var etablert i byen. Champagne var for øvrig svigerinne av gullsmeden og organisten François Roberday.

Sannsynligvis var d'Angleberts første ansettelse en organistpost. I august 1660 ble han Henri Dumonts etterfølger som cembalist med tittel Ordinaire de la Musique hos hertugen av Orleans, kong Ludvig IVs bror. Denne posten hadde han minst til 1668. Senere etterfulgte han Chambonnières som cembalist ved Ludvig IVs hoff, en stilling som d'Angleberts sønn senere overtok etter ham. I Versailles samarbeidet han med Jean-Baptiste Lully og bearbeidet utdrag av dennes operaer og balletter for cembalo.

d'Anglebert publiserte samlingen Pièces de Clavecin (Paris 1689), en kyrie og fem korte fuger for orgel. Pièces de Clavecin er en samling suiter og noen bearbeidelser av Lullys ouverturer, airs og danser. I tillegg inneholder Pièces den mest omfangsrike oversikten over forsiringer fra denne tiden. Samlingens betydning gjør d'Anglebert til den viktigste cembalisten i tiden før François Couperin.

Suitene til d'Anglebert er tidstypiske, med et preludium etterfulgt av dansene allemande, courante, sarabande og gigue i denne rekkefølge.

Verk[rediger | rediger kilde]

  • Pièces de clavecin. Performers' Facsimiles, New York 2002 (ettertrykk etter utgaven Amsterdam 1704)

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Beverly Scheibert: Jean-Henri d’Anglebert and the seventeenth century clavecin school. Indiana University Press, Bloomington, Ind. 1986, ISBN 0-253-38823-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]