Jean-Baptiste Marchand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean-Baptiste Marchand
Jean-baptiste-marchand.jpg
Født22. november 1863
Thoissey
Død13. januar 1934 (70 år)
Paris
Gravlagt Thoissey
Utdannet ved École de l'infanterie
Beskjeftigelse Diplomat, Offiser
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelser Storkorset av Æreslegionen
Sankta Annas orden
Officer of the Order of the Black Star
Médaille coloniale
Godfather promotion of Special Military School of Saint-Cyr
TroskapFrankrike Frankrike
Tjenestetid1883-1904, 1914-1919
Militær gradDivisjonsgeneral
Deltok iFørste verdenskrig

Jean-Baptiste Marchand (født 22. november 1863 i Thoissey i departementet Ain, død 13. januar 1934 i Paris) var en fransk offiser og oppdagelsesreisende. Han er mest kjent for sin rolle under Fashodakrisen 1898/99.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Samtidig illistrasjon av Major Marchands reise igjennom Afrika
Major Marchand ved Fashoda.
Kolonimaktenes omtrentlige herrskapsområder i 1898

Marchand ble i 1883 offiser. Han deltok i flere ekspedisjoner i Vest-Afrika; blant annet deltok han i den franske erobring av Senegal og ble alvorlig såret i 1889 ved franskmennenes erobring av Diena. I 1890 utforsket han elven Nigers kilder, og var med på erobring av Segou og Konakri.

Han fikk i 1896 ledelsen av en ekspedisjon som fra Fransk Ekvatorial-Afrika skulle trenge frem til øvre Nilen. Han forlot den 21. mars 1897 Brazzaville, for opp langs Oubangui og dens sideelv Mbombou, førte ekspedisjonens farkoster over til Nilens vannsystem og nådde den 10. juli 1898 med åtte offiserer og 120 soldater Fashoda ved Den hvite Nil. Han fant der restene etter et gammelt egyptisk citadell, slo i august tilbake et angrep av sudanesiske dervisjer og proklamerte et fransk protektorat i området. Marchand gjenoppbygget fortet mens han ventet på franske og abyssinske forsterninger, men ingen kom ham til unnsetning.

Derimot ankom umiddelbart etter sin seier over dervisjene den britiske Sudanekspedisjonens kommandant Horatio Herbert Kitchener (september) med en styrke, som krevde at franskmennen rømmet plassen, men nøyde seg med å heise britisk og egyptisk flagg og etterlate seg en troppestyrke. Marchand dro med Kitchener til Europa, kom tilbake, forfremmet til major, og fømte den 11. desember samme år Fashoda, etter at Frankrike hadde gått tilbake på sine krav. Han tok hjemveien over Abessinia.

I Frankrike ble han ved hjemkomsten feiret som nasjonalhelt.

Han deltok deretter i ekspedisjonen til Kina under bokseropprøret og ble i 1902 forfremmet til oberst. I 1904 tok han demonstrativt avskjed ettersom han ikke fikk tillatelse til å kjempe med den russiske hær under den russisk-japanske krig. Han forsøkte seg med beskjeden fremgang som journalist, og giftet seg.

Ved utbruddet av første verdenskrig 1914 meldte Marchand seg igjen til tjeneste og deltok som brigadegeneral i stridighetene i Champagne og ved Somme. Han ble såret både ved det andre slaget ved Champagne i 1915 og mer alvorlig under slaget ved Somme året etter. Han trakk seg tilbake fra militæret i 1919.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]