Je Khenpo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Je Khenpo
Sittende
Tulku Jigme Chhoeda

siden 1996
TypeReligiøst overhode
VirkeområdeBhutan
Utpekes avKongen av Bhutan
Etablert1651
Første
embetsholder
Pekar Jungney
1651

Je Khenpo (også kalt Dharma Raja) er tittelen til det religiøse overhodet i Bhutan. Je Khenpos primære plikter er å lede det monastiske råd Dratshang Lhentshog som er klostervesenets høyeste organ og å fremme sitt syn i doktrinære spørsmål for de Fem Dodrupchen Rinpoche (de lærde).[1][2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Embedet som Je Khenpo ble introdusert av Ngawang Namgyal som i første halvdel av 1600-tallet samlet de bhutanske klanene til et rike under sin egen ledelse. Landet skulle ledes av en Druk Desi, en konge som hadde myndigheten på det verdslige, sivile området, og en Je Khenpo, et religiøst overhode med myndighet på det åndelige og religiøse området.[1] Je Khenpo ble valgt blant de mest respekterte munkene som hadde sete i det monastiske råd, Dratshang Lhentshog. I motsetning til ulike inkarnasjoner som det innen buddhismen knyttes stor autoritet til, for eksempel Dalai Lama eller Panchen Lama, og som oftest utpekes og anerkjennes som barn, har Je Khenpo alltid vært en erfaren munk.

Den tredje maktfaktor i det sterkt religiøse buddhistiske samfunnet var nettopp inkarnasjonene, og da særlig ulike inkarnasjoner av Bhutans grunnlegger Shabdrung Ngawang Namgyal som, når de ble anerkjent, ble plassert på «den gylne trone». Inkarnasjonen ble ofte anerkjent mens han var barn, og fikk normalt lite makt i forhold til den som oftest erfarne Je Khenpo.[1]

Dagens Je Khenpo[rediger | rediger kilde]

Den 70. og nåværende Je Khenpo er tulku Jigme Chhoeda. Han er født i 1955 og har innehatt embedet siden 1996. Han er anerkjent som inkarnasjon av Maitreya.

I 2008 ble Je Khenpo og hans rettigheter og plikter stadfestet i Bhutans konstitusjon.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Robert L. Worden; Andrea Matles Savada (ed.) (1991). Nepal and Bhutan: Country Studies. Federal Research Division, United States Library of Congress. ISBN 0-8444-0777-1. 
  2. ^ Karma Phuntsho (2013). The History of Bhutan (PDF). Random House India. ISBN 9788184004113. 
  3. ^ «Constitution of the Kingdom of Bhutan (English)» (PDF). Government of Bhutan. 18. juli 2008. Archived from the original on 6. juli 2011. Besøkt 3. februar 2021.