Jay Greenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jay Greenberg
Født13. desember 1991[1][2]Rediger på Wikidata (28 år)
New HavenRediger på Wikidata
Utdannet ved The Juilliard SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KomponistRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Jay «Bluejay» Greenberg (født 13. desember 1991 i New Haven i Connecticut) er en amerikansk vidunderbarn-komponist som begynte ved The Juilliard School i 2002 og har komponert en rekke verker.

«På høyde med Mozart»[rediger | rediger kilde]

Greenberg ble verdensberømt delvis på grunn av Juilliard-lærer Samuel Zymans hyllest av hans ungdommelige talent i CBS-programmet 60 Minutes som ble sendt i USA 28. november 2004 og på nytt 26. november 2006.[3] «Vi snakker om et vidunderbarn på høyde med de de største vidunderbarn i historien i forhold til komposisjon. Jeg snakker om slike som Mozart, og Mendelssohn, og Saint-Saëns[4] Hans hovedlærer i komposisjon var Samuel Adler.

Tidlig begynnelse som komponist[rediger | rediger kilde]

Faren er en amerikaner som jobber som slavisk lingvist. Moren har israelsk bakgrunn. Ingen av foreldrene har noen musikalsk bakgrunn. Jay opplevde imidlertid i svært tidlig alder at han var tiltrukket av musikk. I to-årsalderen begynte han å spille cello etter å ha utvist en fiksering på dette instrumentet ved å tegne gjentatte celloer, som etterhvert utviklet seg til gånoter, og ved dessuten å klare å skrive ordet CELLO. Hans første forsøk på å komponere kom da han var tre.

Greenberg komponerer primært på sin datamaskin ved hjelp av et spesielt dataprogram for musikknotasjon der han kan nedfelle sine ideer på papiret og avspille sine partiturer på syntetiske instrumenter. Han har allerede skrevet fem symfonier og mange andre verker. Hans mest berømte arbeid hittil er en ouverture til 9/11 om terrorangrepet 11. september 2001. Da angrepene fant sted bodde han i Makedonia, men har siden flyttet tilbake til USA.

Får musikken ferdig i hodet[rediger | rediger kilde]

Greenberg beskriver prosessen der han får musikken på den måten at han hører musikken ferdig framført inne i hodet, ofte flere musikkstykker samtidig, og han kan da bare notere ned etterpå det han har hørt. Det er sjelden han behøver å gjøre rettelser av det han har nedtegnet. Mye annet kommer til ham på denne måten, ikke bare musikk som han mer ser på som en hobby. Han er interessert i det aller meste og kan tenke seg å studere for eksempel, fysikk, psykologi, informatikk eller kartografi[4].

Utgitt av Sony BMG i 2006[rediger | rediger kilde]

Musikkselskapet Sony BMG Masterworks utga hans første CD 15. august 2006 som inneholder hans Symfoni nr. 5 og Strykekvintett fremført av henholdsvis London Symphony Orchestra under ledelse av José Serebrier og av Juilliard String Quartet med cellist Darrett Adkins. Han er kanskje den yngste komponist som noensinne har skrevet en eksklusiv platekontrakt med et stort plateselskap.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Symphony no. 5
  • Overture to 9/11
  • Short Stories, tenorsaksofon, slagverk og orkester
  • Quintet for Strings
  • The Storm

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Jay Greenberg, w63v7g0t
  3. ^ vist på TV 2 9. desember 2006
  4. ^ a b Scott Pelley, 'Blue Jay' Spreads His Wings, 60 Minutes

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]