Jaro (Iloilo City)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katedralen i Jaro
Municipio de Jaro (det gamle rådhus)

Jaro er et bydistrikt av Iloilo City, hovedstad for provinsen Iloilo på den sørlige del av øya Panay i Filippinene. Her var det i senmiddelalderen en malayisk bosetting ved utløpet av elven Jaro. Småbyen hadde direkte handelskontakter med Kina, India og Siam (Thailand).

I 1584 ble Jaro grunnlagt som spansk by. Bynavnet gjennomgikk flere forandringer, fra Salog til Saro til Jaro. Den var ofså kalt Ilaya.[1]

I den spanske kolonitiden var Jaro et blomstrende handelssentrum for Visayas og kan ha vært hele øygruppens rikeste by (1584–1886). Tidlig på 1600-tallet overfalt hollenderne byen.

I 1937 ble byen sammenslått med havnebyen Iloilo og fire andre byer og småbyer, og slik oppstod den større Iloilo City.

Sentrum i distriktet er Jaro Plaza, og her er også Catedral y Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Candelaria. Området har mange kulturminner og har bevarte bygninger fra kolonitiden. Jaro er hjemstavn for en rekke familier som blitt viktige slekter innen filippinsk industri og næringsliv, som Lopez, Sarabia, Jalandoni, Montinola og Ledesma. Jaro har flere industrier; her er også et universitet og flere faghøyskoler.

Den 2. oktober feires det stort Nuestra Señora de la Candelaria, vernehelgen for de vestlige Visayas. Man feirer også Graciano Lopez Jaena Day den 19. januar.

Jaro er også sete for erkebispedømmet Jaro.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ History of Panay, Felix B. Regalado, Quintin B. Franco, Central Philippine University, 1973