Jarenga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jarenga
LandRusslands flagg Russland
FøderasjonssubjektKomi,
Arkhangelsk oblast
Lengde281 km[1]
Nedbørfelt5 140 km²[1]
Middelvannføring48,8 /s
StartTimanhøydene
  – Høyde180 moh.
MunningSamløp med Vytsjegda
Kart
Jarenga
62°07′47″N 49°04′29″Ø

Jarenga (russisk: Яренга eller Яреньга) er en elv i republikken Komi og Arkhangelsk oblast i Russland og er en av sideelvene til Vytsjegda fra høyre.

Elven har sitt utspring i regionen Ust-Vymskom i Republikken Komi, 5 kilometer sørøst for stasjonen Vezjajka. Elven renner først nordover, før den svinger vestover, så sørover og deretter sørøstover. Elven er 281 kilometer lang og har et nedbørfelt5 140 km².[1] Elven munner ut i Vytsjegda 5 kilometer nedenfor landsbyen Jarensk.

Jarenga fryser vanligvis til i midten av oktober og blir først fri for is igjen i månedsskiftet april–mai. I den øvre delen av elven er det mye furu og lerkeskog langs bredden. I selve elven finner man også fisk som laks, gjedde, abbor, harr, mort, lake og hork.

Av sideelver fra venstre finner man Malaja Jarenga, Efimov rutsjej, Sazondjol, Vezjaj, Kus, Gimn, Urbasj, Siarevo, Krjokovka og Intom. Av sideelver fra høyre finner man Tsjelev rutsjej, Kidbjol, Surojol, Uktym, Otsjeja, Tsjervenka og Kizjmola. Elven renner gjennom bosetningene Jarenga, Panty, Ust-Otsjeja, Savkino, Tohta, Lysimo, Bogoslovo, Paladino Øvre Bazluk og Zapan Jarenga.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Река Яренга». Russlands statlige vannregister (russisk). Besøkt 20. januar 2016.