Jardine Matheson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jardine, Matheson & Co»)
Jardine Matheson Holdings Limited
Etablert1832
HovedkontorHongkong
LandBermuda
Grunnlegger(e)William Jardine, James Matheson (taipan)
Nettstedwww.jardines.com

Jardine Matheson Holdings Limited (kinesisk: 怡和控股有限公司, pinyin: Yíhé kònggǔ yǒuxiàn gōngsī) er et multinasjonalt selskap med tyngdepunkt i Sørøstasia. Det ble opprettet i 1832 som Jardine, Matheson & Co. Det engasjerer seg blant annet innen eiendom, hoteller, konstruksjon, detaljhandel, finans, og transport. Firmaet er registrert i Bermuda, men hovedledelsen holder til i Jardine House i Hongkong.

Jardine Matheson kontrolleres fortsatt av etterkommerne av en firmaets stiftere, handelsmannen (taipanen) William Jardine.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble til i Guangzhou den 1. juli 1832 etter at de skotske handelsmennene William Jardine og James Matheson slo seg sammen. I 1834 sendte de sin første private skipslast med kinesisk te til England. Videre handlet de etterhvert med kinesisk silke, og returlasten til Kina bestod for det meste av indisk opium. Etter at de kinesiske myndigheter konfiskerte et stort lager opium og destruerte den i 1839, vendte selskapet seg til den britiske regjering om hjelp. Dette ført til den første opiumskrig som endte med kinesisk nederlag og som blant annet åpnet landet for legal opiumsimport.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Robert Blake: Jardine-Matheson – Traders of the Far East, Weinfeld & Nicolson, London 1999, ISBN 0-297-82501-1
  • Carol Matheson Connell: A Business in Risk – Jardine-Matheson and the Hong Kong Trading Industry, Praeger Publishers, Westport 2004, ISBN 0-275-98035-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]