Jankel Adler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jankel Adler
Jankel Adler (1895-1949).jpg
Janket Adler, 1928.
Født26. juli 1895
Tuszyn ved Łódź, Polen/Russland.
Død25. april 1949 (53 år)
Aldbourne ved London
Beskjeftigelse Maler og grafiker
Nasjonalitet polsk

Jankel Adler (født 26. juli 1895 i Tuszyn ved Łódź i Tsarrusslands polske del, død 25. april 1949 i Aldbourne ved London) var en polsk maler og grafiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født som nummer syv av i alt ti barn i Tuszyn, en forstad til Łódź. Han gikk i lære som gravør hos en onkel som bodde i Beograd fra 1912 til 1914. Da flyttet han til Tyskland og bodde hos en søster i Barmen hvor han gikk kunstskolen og studerte under professor Gustav Wiethücher.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Han dro til Łódź i 1918 og var med på å stifte en avantgarde-kunstnergruppe. Han var lite bofast, ble der litt over ett år og var ca. ett år i Berlin, deretter i Barmen, før han kom til Düsseldorf i 1922. Der ble han lærer ved Kunstakademie Düsseldorf og ble kjent med Paul Klee, som påvirket malemåten hans. Ett av hans bilder fikk gullmedalje ved utstillingen «Deutscher Kunst - Düsseldorf» i 1928.

Han dro på studiereiser til Mallorca og Spania i 1929 og 1930.

Før Riksdagsvalget i 1933, var han og flere andre radikale kunstnere aktive med appeller mot å slippe til nazist-partiet. Til erstatning gikk de inn for kommunismen. Valget var en seier for Hitler og hans parti, og alle som var mot regimet, var i fare. Adler var i tillegg jøde og modernistisk kunstner. To av hans bilder ble hengt fram på Mannheim kunstsenter som eksempel på degenerert kunst allerede i 1933. Adler selv forlot Tyskland og søkte opphold som politisk flyktning i Paris. Derfra gjorde han mange reiser til Polen, Italia, Jugoslavia, Tsjekkoslovakia, Romania og Sovjetunionen. I 1937 ble 25 av verkene hans inndradd av myndighetene, og fire ble vist i utstillingen Entartete Kunst i München.[2]

Ved utbruddet av den andre verdenskrigen i 1939, meldte han seg som frivillig til den polske armeen, som var under gjenoppbygging i Frankrike. Han ble dimittert av helsemessige grunner 1941 og bodde en tid i Kirkcudbright i Skottland. I 1943 flyttet han til London, hvor han døde i 1949. Det var på den tid klart at ingen av hans søsken hadde overlevd nazistenes utryddelseskampanjer.

Adlers arbeider viser klar innflytelse fra kunstnere som Picasso og Léger og som før nevnt: Klee. Han var eksperimentelt anlagt og brukte blant annet sand for å tykne malinger. Emnene var enten abstrakte, eller med jødiske motiver.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
  2. ^ Freie Universität Berlin, Entartete Kunst: Beschlagnahme-Inventar.