Jang Keun Suk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jang Keun Suk
Jang Keun-suk from acrofan.jpg
Født4. august 1987[1]Rediger på Wikidata (33 år)
DanyangRediger på Wikidata
Utdannet ved Nelson College (20132003), Hanyang University (20062010), Hanyang University (2011–)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skuespiller, sanger, modell, filmskuespiller, filmregissør, fjernsynsskuespiller, plateartistRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sør-KoreaRediger på Wikidata

Jang Keun Suk (hangul: 장근석; hanja: 張根碩; født 4. august 1987) er en sørkoreansk skuespiller og sanger. Han er mest kjent for sine roller i TV-seriene Beethoven Virus (2008), You're Beautiful (2009), Mary Stayed Out All Night (2010), Love Rain (2012), og Pretty Man (2013).[2][3][4]

Barndom[rediger | rediger kilde]

Jang Keun Suk var fem år gammel da han begynte å jobbe som barnemodell etter å ha blitt oppdaget av en modellagent da foreldrene til Jang Keun Suk hadde lagt huset sitt ut for salg, og agenten møtte opp på vegne av en potensiell kjøper. 

Som ungdomsskoleelev lyttet Jang mye på musikken til den japanske popsangeren Ken Hirai, og han ble inspirert til å lære seg japansk på egen hånd. I 2003, da han var 16 år gammel, bodde Jang seks måneder på New Zealand, der han gikk på Nelson College.[5]  Etter oppholdet på New Zealand snakker han både japansk og engelsk.

Karriere[rediger | rediger kilde]

TV-debut[rediger | rediger kilde]

Jang debuterte som skuespiller i 1997 i situasjonskomedien Selling Happiness på tv-kanalen HBS (nå: CGV). Deretter fortsatte han som barneskuespiller i ulike fjernsynsproduksjoner.

Han ønsket å fortsette sine studier i New Zealand, men reiste likevel tilbake til Sør-Korea da han fikk tilbud om rolle i den populære situasjonskomedien Nonstop4 på tv-kanalen MBC.  Etter Nonstop4 var Jang overbevist at han ikke var god nok som skuespiller. Han bestemte seg for å arbeide med å bli en bedre skuespiller.

2005-2008[rediger | rediger kilde]

I 2005 spilte Jang presidentens sønn i tv-serien Lovers in Prague. Denne serien gikk på fjernsynskanalen SBS, og den ble svært populær.

I 2006 fikk Jang sin film-debut i den japanske skrekkfilmen One Missed Call: Final, hvor han spilte en døv gutt. Mens han forberedte seg til rollen lærte han seg japansk tegnspråk.

Etter dette vendte han tilbake til fjernsynet, i rollen som den kjente gisaeng[klargjør] Hwang Jinis første kjærlighet (Hwang Jini ble spilt av Ha Ji-won), i den kostyme-dramaet Hwang Jini.

I 2007 spilte Jang i spillefilmen The Happy Life, som ble regissert av Lee Joon-ik. Dette var en film der rockemusikk stod sentralt i handlingen, og Jang hadde en sang-rolle. Denne rollen skaffet Jang en programleder-jobb i tv-kanalen SBS' ukentlige musikk-program Inkigayo fra 25. februar til 7. oktober 2007.

I 2008 var Jang engasjert i to musikk-relaterte prosjekter; filmen Do Re Mi Fa So La Ti Do samt tv-serien Beethoven Virus der han spilte mot Kim Myung-min, som spilte trompetist i et orkester. I tv-kanalen KBS' dramaserie Hong Gil-dong spilte han en mann som utga seg for å være bror av kong Gwanghae, som var konge i det koreanske kongedømmet Joseon. Deretter spilte han mot barneskuespilleren Moon Mason i filmen Baby and I.

2009-2011[rediger | rediger kilde]

Den neste rollen til Jang var i thrilleren The Case of Itaewon Homicide i 2009. Dette var hans første rolle som skurk. Filmen er basert på en virkelig og meget omtalt drapssak som skjedde i Seouls bydelen Itaewon, der en ung amerikansk-koreaner ble beskyldt for å ha drept en koreansk student med kniv. Jang snakket engelsk gjennom hele filmen, og Beyond Hollywood roste ham for hans innsats i filmen.[6] Samtidig het det i en anmeldelse i London Korean Links: «The casting is cleverly done with Jang as the 'innocent' accused, his popularity allowing the audience to feel some empathy and warmth to an otherwise unattractive character. He does well in this role, a break from his normal cheerful persona and, combined with the fact he has to speak English through most of the film, it's quite impressive. It's not perfect American accent of course, but it plays a vital part in itself.»[7]

I dramaserien You are beautiful spiller Jang frontfiguren i det fiktive K-pop-bandet «A.N.Jell». Han forelsker seg i et annet bandmedlem, ei jente som gir seg ut for å være sin egen tvillingbror (hun spilles av Park Shin Hye). I serien spiller Lee Hong-gi and Jung Yong-hwa henholdsvis trommeslager og gitarist i det samme bandet. Etter You are beautiful ble Jang programleder i programmet Tracking Your X Boyfriend.

I 2010 spilte han mot Moon Geun-young i den romantiske dramaserien Mary Stayed Out All Night. Til tross for lave seertall i Sør-Korea fikk serien stor suksess i Japan. I 2011 møtte Jang og Moon sine japanske fans ved fire anledninger, i Tokyo og i Osaka. På et av disse arrangementene møtte hele 60 000 tilhengere opp for å se sine idoler i levende live.

 Jang hadde på dette tidspunktet spilt inn flere sanger fra dramaseriene han hadde opptrådt i, og også flere reklamejingles («Black Engine» for en hudpleie-serie for menn, samt «Touch Holic», «Just Drag» og «Magic Drag» for Samsung), men ennå ikke gitt ut musikk som soloartist. Hans første solo-singel var «Let me cry», som ble gitt ut av Pony Canyon i Japan den 27. april 2011. «Let me cry» debuterte som nummer 1 på den japanske Oricon toppliste, da det ble solgt 119 149 eksemplarer den første uken etter utgivelsen. Det var den første gangen at en artist som ikke var japansk ble nummer 1 på den Oricon toppliste med sin debutsingel. På grunn av dette vant han prisen «Den beste nye artist» som ble delt ut på den 26. «Japan Gold Disc»-utdelingen i januar 2012.[8]

26. oktober 2011 ble det utgitt Jang Keun-Suks DVD-film Budapest Diary i Japan. Han spiller nesten alene i filmen, og har også deltatt i skriving av manuset, samt i valget av steder til filming. I september 2011 ga Jang ut sitt første kinesiske album, (egentlig en  EPThe Lounge H Vol.1. Albumet ble utgitt i Kina, Taiwan, Hong Kong, samt i andre land i Sørøst-Asia.[9][10]  Jang har laget duoen «Team H» sammen med sin venn, musiker med kallenavnet Big Brother (大兄弟/Jung Kurt). Big Brother har skrevet både text og musikk, og produsert sangene til albumet. The Lounge H Vol.1" har  4 sanger, og det sies at Jang hadde skrevet sangtekst for sangen "Gotta Getcha." Albumet som også inkluderte DVD med musikkvideo for «Gotta Getcha» og scener fra filming av videoen ble solgt til platinum (se Salgstrofeer i musikkbransjen). Team H vant senere pris som den mest solgte album og den beste koreanske album i 2012.

Den neste filmen til Jang You're my Pet (Du er mitt kjæledyr) hadde premiere i november 2011. Den var adaptasjon fra den japanske tegneserien ( manga ) Kimi wa Petto som handler om en ung man som frivillig blir «kjæledyret» til en karrierekvinne (spilt av Kim Ha-neul).

2012-2015[rediger | rediger kilde]

I mars 2012 ga Team H (Jang Keung Suk og Big Brother) ut et nytt album  Lounge H (The First Impression) ekslusivt for Japan.[11] Det har blitt understrekket at dette albumet var annerledes enn  Lounge H Vol.1  som ble utgitt året før. Det japanske albumet inneholdt 7 sanger, blant annet «Gotta Getcha» Musikken var rock and eletronic.[12]

Deretter spilte Jang i dramaserie Love Rain (Kjærlighetsregn) sammen med Im Yoona De spilte doble roller, både som to unge mennesker i 1970 i begynnelsen av serien, og som deres barn i 2012. Den kjente koreanske regissør Yoon Seok-ho regisserte dramaserien.

I mai 2012 ga Jang ut sitt første japanske solo album med navnet Just Crazy.[13] Den første singelen med sangen «Let me cry» debuterte som nummer 1 på Oricon-topplisten da den ble solgt i 53 000 eksemplarer den første dagen, og deretter ble den nummer 1 igjen på den ukentlige Oricon toppliste med 88 009 solgte eksemplarer.[8] På den måten ble Jang den første mannlige internasjonale (ikke japanske) soloartisten som har klart å oppnå den førsteplass på begge listene. Det var bare den kvinnelige artisten BoA som hadde klart å gjøre dette før Jang med sitt album Listen To My Heart. Han var også den første  artisten som har klart å toppe både toppliste for singler og for albumer med henholdsvis sangen «Let me cry», og albumet Just crazy.[14]

I juni 2012 ga Jang ut en kokebok med navnet "Love Recipe" ("Kjærlighets oppskrifter") i Japan. Boken inneholder 20 oppskrifter, essayer og fotografier av Jang.[15] Hans sang "200 Miles" fra album Just crazy har blitt brukt i den japanske animerte filmen Fairy Tail the Movie: The Phoenix Priestess fra 2012.

I mai 2013 ga han ut sitt andre album i Japan Nature boy. På slutten av året hadde han hovedrollen i dramaserie Bel Ami som var adaptasjon av en japanske tegneserie (manhwa) med navnet Pretty Man (En pen mann). Den kjente koreanske singerine og skuespillerine IU spilte i filmen sammen med ham .

Jang filmet et reality show Three Meals a Day: Fishing Village with 2 andre kjente koreanske skuespillere. Programmet skulle ha premiere på TV i januar 2015.[16] På grunn av en feil med skatt måtte selskapet til Jang betale et stort beløp i straffeskatt. Det ble skrevet mye om  dette i aviser, og han bestemte derfor å trekke seg fra programmet. Det har senere blitt bekreftet at selskapet  hans ikke har gjort dette med vilje, og at beløpet ikke var så stort , men han har likevel valgt å trekke seg fra programmet, og han ble til og med redigert bort fra scener som allerede var filmet.[17][18][19]

25. februar 2015 ble det utgitt det tredje albumet til Jang Keun Suk Monochrome. Albumet straks vant den tredjeplassen på både den daglige og den ukentlige Oricon topplisten for albumer.[20][21] Noe senere har han holdt en serie konserter i Japan. Konsertturen begynte med konserten i Osaka 15. mars 2015. Konsertbillettene for til sammen 16 konserter - 12 i konserthaller i 6 byer (Osaka, Niigata, Fukuoka, Okayama, Shizuika, Hokkaido), og 4 i store arenaer i Kobe og Tokyo ble fullstendig utsologt.[22] 14. mars 2015 ble DVD med hans kort film på 40 minutter CAMP gitt ut (fullstendig navnet til DVD-en er Jang Keun Suk Special short Film DVD CAMP). DVD-en kom straks på den førsteplassen til den Oricon ukentlige toppliste for filmer.[23]  CAMP  var filmet på den koreanske øya Jeju i oktober 2013.[24][25]

5. september 2015 ble «JANG KEUN SUK LIVE IN SEOUL 2015»-konserten holdt i  Jangchoong Stadium i Seoul, og han gjorde kvelden til en uforglemmelig minne for sine fans. Det var hans første konsert i Korea etter 3 år, og fansene var overlykkelige. Fanser hans fra andre land, blant annet fra Europa og Amerika var også der.[26]  24. oktober 2015 hadde han sin første konsert i Kina siden 2013, og  traff sine entusiastiske fans i Shanghai.[27] Deretter hadde han først  to «Team H Halloween Party»-konserter i Japan, samt fire «Live in Japan» konserter i slutten av november.[28]

20. oktober 2015 ble han nominert sammen med 5 andre fremstående personer til æresprofessor i filantropi ved Hanyang Universitet i Seoul [29] Bakgrunn for dette har vært at han hadde donert store beløper til forskjellige saker i lang tid, og har blant annet etablert en fond som gir stipender til studenter ved Hanyang Universitet. 10. desember 2015, og 19. desember 2015 hadde han sine forelesninger for studenter der han underviste om solidaritets kultur, og vedledighetsarbeid.[30]

7. desember 2015 ble det kjent at han hadde sagt ja til å bli programleder og mentor i en ny musikk show til den koreanske TV-kanalen Mnet Produce101.[31] Programmet bestod av 11 episoder, og den første episoden ble vist på TV 22. januar 2016. Publikum stemte på jentene gjennom alle episodene, og på den måtene valgte elleve jenter som har nå dannet en sang gruppe IOI. Programmet har blitt utrolig populært, og både Jang Keun Suk og jenter som har vært i programmet har fått mange fanser. [32]  Programmet har også blitt vist på japansk TV fra 3. april 2016.[33]

28. januar 2016 har det blitt kjent at Jang Keun Suk vil ha hovedrolle i historisk dramaserie Daebak.  Den første episoden ble vist på TV-kanalen SBS 8. april 2016. Dramaserien vil ha 24 episoder, og vil bli avsluttet i løpet av juni 2016.[34][35]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Dramaserier[rediger | rediger kilde]

År
Tittel Rolle TV-kannal
Merknader
Ref.
1998 Hug Won-joo SBS
2000 School 3 Kang Won-seoks yngre bror
KBS1
2001 Ladies of the Palace ung Jeong Ryeom SBS
Four Sisters ung Lee Young-hoon MBC
2002 Orange Jang Keun-suk SBS
The Great Ambition   ung Park Si-young
2003 Nonstop 4 Keun-suk MBC
2005 Lovers in Prague Yoon Gun-hee SBS
2006 Alien Teacher Bong-sam/Alexander Tooniverse
Hwang Jini Kim Eun-ho KBS2
2008 Hong Gil-dong Lee Chang-hwi
Beethoven Virus Kang Gun-woo MBC
2009 You're Beautiful Hwang Tae-kyung SBS
2010 Mary Stayed Out All Night Kang Mu-gyul KBS2
2011 Ikemen desu ne Himself TBS Cameo, Episode 8
2012 Love Rain Seo In-ha/Seo Joon KBS2
2013 Pretty Man Dokgo Ma-te
2016 Jackpot/The royal gambler Baek Dae-gil SBS  "Daebak"

Filmer[rediger | rediger kilde]

År
Tittel Rolle Selskapet
Merknader
Ref.
2003 The Owl Museum Lee Jung-woo Kort film
2006 One Missed Call: Final Ahn Jin-wo Kadokawa Pictures & Toho Japanske film
2007 The Happy Life Park Hyeon-jun CJ Entertainment
2008 Do Re Mi Fa So La Ti Do Shin Eun-gyu New Crayon Entertainment
Baby and I Han Joon-soo
Crazy Waiting Park Won-jae Cinema Service
2009 The Case of Itaewon Homicide Robert J. Pearson Watermelon Pictures Co., Ltd
2011 Budapest diary Keun-Suk Kort film
2011 You're My Pet Kang In-ho ("Momo") Lotte Entertainment
2015 Camp Film director & lead role Kort film

TV-programmer[rediger | rediger kilde]

År
Tittel TV-kannal
Merknader
Ref.
2007 Inkigayo SBS   Programleder sammen med Kim Heechul
2012 The Center of the New Hallyu, I Am Jang Keun-suk KBS2
Sekai no Purinsu e! Chan Gunsoku ~ 24 sai no Sugao~ Fuji TV
2012 Happy camp Hunan TV   Gjest i ep. 16.06.2012 [36]
2014 The Return of Superman KBS2 Gjest i  episodene 39 & 482016 Produce 101 Mnet Mentor og programleder

Musikkvideo[rediger | rediger kilde]

År
Tittel Artist Merknad Ref.
"Black Engine" Jang Keun Suk
Debut singel

"We Can Make It" Sammen med Tim Hwang og Son Hoyoung
2009 "Toucholic" Jang Keun Suk
"Just Drag"
2010 "Magic Drag" Jang Keun-suk feat. Hyolyn
2011 "Let Me Cry" Jang Keun Suk
2012 "Crazy Crazy Crazy"
"Can't Stop" Team H
"Abracadabra" Jang Keun Suk
"Stay"
2013 "Nature Boy"
"I See You (ICU)" Jang Keun-suk feat. Park Min-young [37]
"I Just Wanna Have Fun" Team H
"Beautiful Change"
"Feel The Beat" regissert av Zanybros
"What is Your Name?"
2014 "Dream Journey in Jeju" Jang Keun-suk og Park Shin-hye [38]
"Raining on the Dance Floor" Team H
"Take Me"
2015 "Hidamari" (Solstrålen)

Jang Keun Suk
Monochrome [39]

Discography[rediger | rediger kilde]

China Kinesisk[rediger | rediger kilde]

The Lounge H Vol. 1 (Regular Edition)

 Team H (Jang Keun-suk og Big Brother)

 • Victory
 • Gotta Getcha
 • Shake It
 • Run Away

Japan Japansk[rediger | rediger kilde]

Korea Koreansk[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

År
Pris
Kategori
Nominert for
Resultat Ref.
2006 Mnet Top 100 Den mest sjarmerende enslige mann
De mest adorable menn
KBS Drama Awards Det beste paret pris (sammen med Ha Ji-won) Hwang Jini
Den beste nykommer skuespiller
2007 Mnet Top 100 Menn du må ha
10th Director's Cut Awards Den beste nykommer skuespiller The Happy Life
28th Blue Dragon Film Awards Den beste nykommer skuespiller
6th Korean Film Awards Den beste nykommer skuespiller
2008 44th Baeksang Arts Awards Den beste nykommer skuespiller (Film)
17th Buil Film Awards Den beste nykommer skuespiller
45th Grand Bell Awards Den beste nykommer skuespiller
2nd Korea Drama Awards Den mest fremragende skuespiller Beethoven Virus
MBC Drama Awards Den beste nykommer skuespiller
KBS Drama Awards Den mest fremragende skuespiller i mini serier Hong Gil-dong
Den mest populare skuespiller
Den beste paret -prisen (sammen md Sung Yu-ri)
2009 46th Grand Bell Awards Den beste mannlige skuespiller i birolle The Case of Itaewon Homicide
SBS Drama Awards Den mest fremragende skuespiller i drama spesiell program
You're Beautiful
Mest popular prisen
Topp 10 Stjerner
2010 46th Baeksang Arts Awards Den mest populare skuespiller (Film) The Case of Itaewon Homicide
Yahoo! Asia Buzz Awards Top Buzz mannlig koreansk stjerne [40]
Top Buzz mannlig Asia stjerne
KBS Drama Awards Den mest framragende skuespiller i miniserier. Mary Stayed Out All Night
Den mest populare skuespiller i sosiale medier
Det beste par pris (sammen med Moon Geun-young)
2011 15th Global Chinese Music Awards Den mest populare koreanske artist
Korean Popular Culture and Arts Awards Anerkjennelse fra Kultur og finansdepartementet
19th Korean Culture and Entertainment Awards Hallyu Grand Pris
Yahoo! Asia Buzz Awards Korean artist som blir mest søkt på internet - Taiwan [41]
2012 26th Japan Gold Disc Awards De beste 3 nye artister  (sammen med 2PM og B2ST) [42]
10th IFPI Hong Kong Record Sales Awards Den mest solgte album  (sammen med Big Brother) The Lounge H Vol. 1
Den beste koreanske album  (sammen med Big Brother)
48th Baeksang Arts Awards Den mest populare skuespiller (Film) You're My Pet
Huading Awards Topp 100 Asiske kjendiser [43]
KBS Drama Awards Den mest framragende dramaserie skuespiller Love Rain
2013 27th Japan Gold Disc Awards   De beste 3 albumer Just Crazy [44]
KBS Drama Awards Den mest framragende skuespiller i en miniserie Pretty Man
Prisen for det beste paret  (sammen med IU )
2014 Arrirang- top 5 Stars That Are Coolest To Their Fans Nr.1 - Stjerne som er den kuleste mot fansene sine

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Virtual International Authority File, besøksdato 15. november 2020, VIAF-ID 232964043
 2. ^ «Prince of Asia's fans in Busan». 
 3. ^ «Jang Jang is surprised by his own popularity in Paris». 
 4. ^ «Jang Keun-suk game gives fans chance at romance». Korea Herald. 24. september 2013. Besøkt 4. mars 2014. 
 5. ^ Nelson College Old Boys' Register, 1856–2006, 6th edition
 6. ^ «Review of "The Case of the Itaewon Homicide"». Beyond Hollywood. 
 7. ^ «Review of "The Case of Itaewon Homicide"». London Korean Links. 
 8. ^ a b Japan goes 'Crazy' over Jang Jang - June 13, 2012, Manila Bulletin, Phils.
 9. ^ (Chinese) 张根硕首张韩文专辑预购[død lenke] 韩星经纪
 10. ^ Jang Jang to release his first Chinese album
 11. ^ (Japanese) チャン・グンソクのユニット“Team H”が日本上陸 Oricon.
 12. ^ Jang Jang to Debut as Unit Group "Team H" in Japan
 13. ^ (Japanese) [1] Arkivert 1. mai 2016 hos Wayback Machine. PONYCANYON
 14. ^ (Korean) 장근석, 日오리콘 일간·주간차트 '싹쓸이' Nate
 15. ^ «Jang Jang to Release Cookbook on June 10». Soompi. Besøkt 12. juni 2012. 
 16. ^ Jin, Eun-soo (13. januar 2015). «Three Meals a Day spawns spinoff». 
 17. ^ January 14, 2015 Article: Jang Geun-suk’s agency fires back
 18. ^ Doo, Rumy (16. januar 2015). «Jang Geun-suk drops out of TV show after tax evasion report». 
 19. ^ Sung, So-young (20. januar 2015). «Jang Keun-suk apologizes to his fans». 
 20. ^ February 26, 2015 Jang Keun-suk released new album ‘Monochrome’ in Japan and won the third place on Oricon.
 21. ^ Oricon weekly chart
 22. ^ March 10, 2015 [article] Jang Keun Suk to Launch ‘The Cri Show 3’ in Eight Cities Around Japan
 23. ^ 26th March 2015 Article: Hallyu star Jang Geun-suk’s film tops Japan chart
 24. ^ STAR N News – Wed, Mar 25, 2015 Arkivert 11. april 2015 hos Wayback Machine.
 25. ^ Oricon daily chart
 26. ^ Hankyung.com
 27. ^ Star cast
 28. ^ topstarnews
 29. ^ xportsnews.com
 30. ^ star cast Arkivert 9. mars 2016 hos Wayback Machine.
 31. ^ www.soompi.com/2015/12/07
 32. ^ [2]
 33. ^ [3]
 34. ^ kdramastars
 35. ^ news1.kr
 36. ^ top rating
 37. ^ «Jang Jang and Park Min Young release "ICU" MV for Tongyi CF». 15. april 2013. 
 38. ^ «Watch their romantic journey in Jeju and feel the love between them». 30. juli 2014. Arkivert fra originalen 10. august 2014. 
 39. ^ Official MV
 40. ^ Jang Geun Seok Wins Two 2010 Yahoo Buzz Awards
 41. ^ «Super Junior Sweeps Yahoo!». Arkivert fra originalen 15. juli 2014. Besøkt 15. mai 2016. 
 42. ^ Girls’ Generation, KARA, TVXQ, 2PM, Jang Jang, and B2ST awarded at 26th Japan Gold Disc Awards
 43. ^ (Chinese) 宫崎骏成龙张根硕位列三甲 凤凰网资讯.
 44. ^ «Girls’ Generation, KARA, Big Bang and more win at the Japan Gold Disc Awards 2013». DailyKPopNews. Besøkt 9. januar 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]