Jane Goodall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jane Goodall
JaneGoodallOct10.jpg
FødtJane Goodall
3. april 1934[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (86 år)
HampsteadRediger på Wikidata
Ektefelle Hugo van Lawick (19641974)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Newnham College[5]Rediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Robert HindeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Antropolog, primatolog, etolog, universitetslærer, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, Det europeiske akademi for vitenskap og kunst, American Academy of Arts and Sciences, American Philosophical SocietyRediger på Wikidata
Utmerkelser
17 oppføringer
Offiser av Æreslegionen, kommandørdame av Order of the British Empire, Fyrsten av Asturias' pris for naturvitenskap og teknologi (2003), William Procter Prize for Scientific Achievement (1996)[6], Catalonias internasjonale pris (2015)[7], Tyler Prize for Environmental Achievement (1997), Benjamin Franklin-medaljen (2003), Genesis Award, Nierenberg Prize (2004), Kyotoprisen for naturvitenskapelig grunnforskning (1990), Berlijn (1984), æresdoktor ved universitetet i Alicante, Hubbard-medaljen (1995), æresdoktor ved Universitetet i Toronto, Goiás, President's Medal (2014), Prix Giles (2014)Rediger på Wikidata
Signatur
Jane Goodalls signatur

Goodall ved Universitetet i Hong Kong i 2006

Jane Goodall (født 3. april 1934 i London i England) er en britisk antropolog og primatolog.

Goodall regnes for å være verdens fremste ekspert på sjimpanser og er mest kjent for hennes 45-år lange studie av sosiale interaksjoner innenfor de forskjellige familiene til ville sjimpanser som bor i en nasjonalpark i Tanzania. Goodall er grunnleggeren av Jane Goodall Institute og har jobbet mye med bevaring og velferd til ville dyr. I 1977 etablerte Goodall Jane Goodall Institute (JGI), som driver med forskning, og hun er en global leder i arbeidet med å beskytte sjimpanser og deres naturlige leveområder. Med nitten kontorer rundt om i verden, er JGI anerkjent for deres innovative bevaringsmetoder og utviklingsprogrammer flere steder i Afrika. Organisasjonen har nå over 10 000 grupper i over 100 forskjellige land.

Goodall har vært gift to ganger. Den 28. mars 1964 giftet hun seg med den nederlandske adelsmannen og naturfotografen Baron Hugo van Lawick. Bryllupet fant sted på Chelsea Old Church i London. Paret fikk en sønn, Hugo Eric Louis, som ble født i 1967. Paret ble skilt i 1974. I 1975 giftet Goddall seg for andre gang med Derek Bryceson (medlem av parlamentet i Tanzania og direktør for alle landets nasjonalparker). Bryceson døde av kreft i oktober 1980. Goodall er en hengiven vegetarianer og talsmann for vegetarisme av etiske, miljømessige og helsemessige årsaker. Goodall er også medlem av det rådgivende styret i BBC Wildlife Magazine. Hun har mottatt mange hyllester, æresbevisninger og utmerkelser fra lokale myndigheter, skoler, institusjoner, og veldedige organisasjoner verden rundt.

Goodall har mottatt mange utmerkelser for hennes mangeårige miljø- og humanitære arbeid. Hun ble utnevnt til Order of the British Empire i en seremoni som ble avholdt i Buckingham Palace i 2004. Hennes mange andre æresbevisninger inkluderer blant annet en Tyler Prize for Environmental Achievement, den franske Æreslegionen, Medal of Tanzania, Japans prestisjefylte utmerkelse Kyoto Prize og i 2003 mottok hun utmerkelsen Fyrsten av Asturias' pris for naturvitenskap og teknologi.

Referanser[rediger | rediger kilde]