Hopp til innhold

Jan Zwartkruis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan Zwartkruis
Født18. feb. 1926Rediger på Wikidata
Elst[1]
Død7. mars 2013Rediger på Wikidata (87 år)
Amersfoort[2]
BeskjeftigelseFotballspiller, fotballtrener Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket Nederlandene
UtmerkelserRidder av Ordenen av Orange-Nassau

Johannes Hermanus Hendrikus (Jan) Zwartkruis (født 18. februar 1925 i Elst i Gelderland, død 7. mars 2013) var en nederlandsk tidligere fotballtrener. Han trente det nederlandske landslaget i to perioder.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Zwartkruis hadde en relativt beskjeden spillerkarriere for amatørklubben Hollandia Victoria Combinatie før han begynte å trene forskjellige amatørklubber. Han ble i 1962 trener for det nederlandske militærlandslaget, og var dyktig til å utvikle talenter. Samtidig ble han assistenttrener for Elek Schwartz på landslaget. Hans evne med lovende spillere ga militærlandslaget en rolle som talentfabrikk til landslaget. Dette gjorde at flere tenkte på ham som kandidat til å ta over som hovedtrener for landslaget etter George Knobel. Zwartkruis tok over, men på grunn av problemer med sin arbeidsgiver, det nederlandske forsvarsministeriet, og oppholdet ble dermed kort. Østerrikeren Ernst Happel tok over etter et par kamper, og ledet landslaget i VM i fotball 1978 i Argentina. Zwartkruis var i denne perioden assistenttrener.

Etter VM ble Zwartkruis igjen hovedtrener, og han lyktes å få Nederland til EM i Italia i 1980, men kom ikke forbi gruppespillet. Zwartkruis trakk seg som landslagsleder i februar 1981 etter at også Mundalito, et mini-VM med vinnerne av VM med Nederland som erstatter for England som takket nei, endte med ett poeng på to kamper. Kees Rijvers tok deretter over som landslagstrener.

Zwartkruis døde den 7. mars 2013 i en alder av 87 år.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National-Football-Teams.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Jan Zwartkruis (87) overleden», publisert i OnsOranje, verkets språk nederlandsk, utgitt 8. mars 2013[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Volkskrant.nl – Oud-bondscoach Jan Zwartkruis (87) overleden (Av Mark Caldenhoven og Peter Pos. Publisert 8. mars 2013, besøkt 9. mars 2013)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]