Jan Zaręba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan Zaręba
Født25. des. 1910Rediger på Wikidata
Sadykierz, Pułtusk County
Død22. nov. 1986Rediger på Wikidata (75 år)
Włocławek
BeskjeftigelseKatolsk prest (1934–), katolsk biskop (1963–) Rediger på Wikidata
Embete

Jan Zaręba (født 25. desember 1910 i Sadykierz i Polen, død 22. november 1986 i Włocławek i Polen) var en polsk katolsk prelat og biskop av Włocławek.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter at Jan Zaręba hadde fullført gymnasiet i Bydgoszcz i 1929, studerte han filosofi og katolsk teologi ved presteseminaret i Gniezno.

Prest[rediger | rediger kilde]

Den 17. juni 1934 ble han presteviet for erkebispedømmet Gniezno av erkebiskopen av Gniezno og Poznan, kardinal August Hlond.[1]

Zaręba virket fra 1934 til 1938 som kapellan i Pleszew. Han ble deretter sendt til Roma for videre studier ved Det pavelige gregorianske universitet, som han måtte forlate som følge av utbruddet av andre verdenskrig. Han vendte tilbake til hjemlandet, hvor han var sogneprest først i Pleszew og senere i Władysławów.

Fra 1945 til 1948 var Jan Zaręba kansler for kurien i den apostoliske administrasjon Gorzów, redaktør for kirkeavisen Tygodnik Katolicki og pastor ved St. Mary-katedralen i Gorzów Wielkopolski. I 1948 ble han Caritas-direktør for erkebispedømmet Gniezno, generalsekretær for den katolske forening for unge menn og kvinner, og sekretær for erkebispedømmets kurie.[1] Han tok også doktorgrad i teologi fra Det jagiellonske universitet i Kraków.[2] Fra 1956 var Zaręba en official i erkebispedømmet Gniezno og leder av avdelingen for ordensanliggender. Han fungerte også som inspektør for ordenshusene og som synodaleksaminator. Han underviste også i katolsk sosiallære ved presteseminaret i Gniezno.[1]

Hjelpebiskop i Włocławek[rediger | rediger kilde]

Den 25. juni 1963 utnevnte pave Paul VI ham til titulærbiskop av Bitylius og til hjelpebiskop i Włocławek. Erkebiskopen av Gniezno og Warszawa, kardinal Stefan Wyszyński, bispeviet ham den 8. september samme år i katedralen i Włocławek; medkonsekratorer var biskopen av Włocławek, Antoni Pawłowski, og hjelpebiskop i Gniezno, Jan Czerniak.

Som hjelpebiskop var Jan Zaręba også generalvikar for bispedømmet Włocławek og kannik ved katedralen i Włocławek. I den polske bispekonferanse var han medlem av kommisjonene for misjonsarbeid, karitativt virke, presteskapet og reformen av den kanoniske lov. Zaręba deltok også i den fjerde sesjon av Det andre Vatikankonsil.

Etter biskop Antoni Pawłowskis død 16. september 1968 ledet han bispedømmet Włocławek i perioden med sedisvakans, først som kapitularvikar og fra 16. oktober samme år som apostolisk administrator.[1]

Biskop av Włocławek[rediger | rediger kilde]

Pave Paul VI utnevnte ham til biskop av Włocławek 20. oktober 1969. Innsettelsen fant sted den 1. februar 1970. På hans initiativ ble det bygget syv nye kirker i Włocławek og i 1975 ble Włocławek teologiske kollegium grunnlagt. I tillegg var Jan Zaręba involvert i renoveringen av Włocławek-katedralen. For dette formål innførte han blant annet en spesiell avgift i bispedømmet Włocławek, samlet inn donasjoner selv og organiserte byggematerialer.

I 1986 ble den andre bispedømmesynode i bispedømmet Włocławek avholdt under hans ledelse.

Zaręba engasjerte seg også for saligkåringen av hjelpebiskop i Włocławek, Michał Kozal.[1]

Jan Zaręba døde 22. november 1986 og ble gravlagt i krypten til Włocławek-katedralen.[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f «Biskupi włocławscy – Biskup Jan Zaręba» (polsk). Dompfarrei Włocławek. Besøkt 24. mai 2022. 
  2. ^ Krystyna Grzesiak. Relacje państwo-kościół katolicki na terenie diecezji włocławskiej w latach 1945–1989. Toruń: Wydawnictwo Mado. s. 299. 
  3. ^ catholic-hierarchy.org zareba, lest 9. april 2023