Jan Vincents Johannessen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan Vincents Johannessen
Født25. mai 1941[1]Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelseProfessor, onkolog, kunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avNorges Tekniske Vitenskapsakademi
UtmerkelserKommandør av St. Olavs Orden
Karl Evangs pris (1989)
St. Olavs Orden

Jan Vincents Johannessen (født 25. mai 1941 i Kristiansand) er en norsk lege, cand.med fra Universitetet i Bergen, og dr.med fra Universitetet i Oslo, professor i medisin og tidligere administrerende direktør ved Radiumhospitalet, fra 1983 til 2005. Fra 2005 til 2007 var han internasjonal direktør for Rikshospitalet-Radiumhospitalet, og fra 2007 til 2011 for Oslo universitetssykehus.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Han har skrevet mange vitenskapelige og populærvitenskapelige publikasjoner, hovedsakelig innenfor elektronmikroskopi, patologi og kreftforskning.

Han var hovedredaktør for tolvbindsverket Electron Microscopy in Human Medicine (McGraw-Hill, 1978-85). I 1980 startet han tidsskriftet Ultrastructural Pathology som han var sjefredaktør for i 30 år.

Hans bok Kunsten å leve, med bilder av Jakob Weidemann har solgt mer enn 170 000 eksemplarer i Norge.

Han har også skrevet melodier, og først og fremst sangtekster til flere norske og internasjonale artister, blant annet til Melodi Grand Prix. Han skrev den norske og engelske teksten til den offisielle sangen for Lillehammer-OL i 1994 «Se ilden lyse» / «Fire in your heart», innspilt med Plácido Domingo og Sissel Kyrkjebø. Han skrev også teksten til julesangen «Himmel På Jord», som flere artister har spilt inn.

Han har vært spaltist i Farmand, Dagens Næringsliv og Harvard Business Review, og fotograf med bilder i bl.a. Life, Time, Stern og Paris Match. Han har også utfoldet seg som filmskaper, designer, glasskunstner, maler og grafiker, med separatutstillinger på flere kontinenter, og flere offentlige utsmykninger.

Verv[rediger | rediger kilde]

Johannessen har vært president i Den Europeiske Patologforening, formann i Landsforeningen mot kreft, i Den Nordiske Kreftunion og i Norwegian Cancer Consortium 19992003 og formann i Polyteknisk Forening 1999-2003. Han var i 12 år allmennhetens representant i Pressens faglige utvalg. Han har vært medlem av tilsettingsutvalget for Nasjonalmuseet, og styremedlem i Henie-Onstad Kunstsenter, Høvikodden. Han har også vært styreleder for Kreftregisteret. Fra 2002 til 2010 var han styreleder for Nationaltheatret.

Johannessen er i dag leder av Radiumhospitalets Legater, og daglig leder ved Montebello Senteret i Mesnali, som Johannessen tok initiativet til. Han var fra 1979 tilknyttet Columbia University College of Physicians & Surgeons i New York som professor.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Johannessen er æresmedlem, æresdoktor, og æresprofessor, i vitenskapelige foreninger, akademier og universiteter i flere land.

Johannessen har mottatt flere ordener og utmerkelser. Han ble i 2002 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for mangesidig samfunnsgavnlig virke. Han er videre kommandør av den nederlandske Oranje-Nassau-ordenen, av den svenske Nordstjerneordenen, av den belgiske Kroneordenen og innehar det store fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden. Han er offiser av Republikken Polens fortjenstorden og av Republikken Italias fortjenstorden. Han har også mottatt byen Portos fortjenstmedalje i gull. I 2011 mottok han Kinas Yellow River Gold Medal.

I 1989 mottok han Karl Evangs pris sammen med Calle Almedal.[2]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album
Deltar på

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 771246[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Karl Evangs pris 1989: Calle Almedal og Jan Vincents Johannessen»[død lenke], Helsetilsynet, 24. september 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]