Jan Pieterszoon Coen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jan Pieterszoon Coen
Jan Pieterszoon Coen.jpg
Født8. januar 1587
Hoorn
Død21. september 1629 (42 år)
Jakarta
Ektefelle Eva Ment
Beskjeftigelse Politiker
NasjonalitetNederland
Livssynprotestantisme

Jan Pieterszoon (Johann Peterssohn) Coen (født 8. januar 1587 i Hoorn i Nederland, død 20. september 1629 i Batavia (Jakarta)) var hollandsk generalguvernør for Nederlandsk Ostindia og denne koloniens egentlige grunnlegger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Coen arbeidet fra 1607 i Det hollandske Ostindiakompanis tjeneste og var generalguvernør mellom 1618 og 1623. Han grunnla et fort ved Javas nordkyst for å verne hollenderne mot britene og de innfødte som til tider gikk imot dem, oppviglet av britene. Etter å ha tapt et sjøslag mot de langt bedre utrustede engelskmennene trakk han seg tilbake til Molukkene i januar 1619. Men han kom snart tilbake, nå med bedre utrustning, og entsetzte festningen og bygde en ny bosetningen Batavia på et sted kalt «Jacatra», som hans styrker hadde brent ned. Senere har Batavia skiftet navn, først til Djakarta og senere til Jakarta.

Etter et seierrikt felttog mot sultanen av Bantam angrep og slo han engelskmennene. Etter å ha underkuet Bandaøyene dro Coen hjem til Holland, der han uten hell gikk inn for å innskrenke Det hollandske Ostindiakompanis handelsmonopol.

Fra 1627 til 1629 var han igjen generalguvernør, og motstod to beleiringer av Batavia av den mektige sultanen av Mataram.

Johannes Peterssohn Coen døde under den andre beleiringen den 20. september 1629.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]