Johannes Wilhelmus Maria Liesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Jan Liesen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes Wilhelmus Maria Liesen
FødtJohannes Wilhelmus Maria Liesen
17. sep. 1960Rediger på Wikidata (61 år)
OosterhoutRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Universitetslærer, katolsk prest (1984–)[1]Rediger på Wikidata
Embete
Nasjonalitet Kongeriket NederlandeneRediger på Wikidata
Våpenskjold
Johannes Wilhelmus Maria Liesens våpenskjold

Bispedømmet 's-Hertogenbosch
Bispedømmet Breda

Jan Liesen, fullt navn Johannes Wilhelmus Maria Liesen (født 17. september 1960 i Oosterhout i provinsen Noord-Brabant i Nederland) er en nederlandsk katolsk teolog, biblisist og biskop av Breda.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jan Liesen er sønn av en bondefamilie. Mellom 1978 og 1983 studerte han ved presteseminaret i Kerkrade.

Prest, professor[rediger | rediger kilde]

Den 15. juni 1984 ble Liesen presteviet av biskopen av Roermond, Joannes Gijsen, og så utnevnt til kapellan i menigheten H. Johannes de Doper i Eygelshoven.

Ikke lenge etter ble han sendt for videreførende studier i Roma. Han studerte fra 1985 til 1990 ved Det pavelige bibelinstitutt i Roma og i Jerusalem og ble i 1998 doktor i bibelvitenskaper. Med en dissertasjon om Ben Sira fremla han en detaljert analyse av en sentral tekst (Sir 39,12-35) om «praktisk» visdom (som har stått seg i handling) og tematiserte dens «oppfordring til lovprisning av Gud».[2]

Fra 1990 underviste han i nytestamentlig bibeleksegese, bibelteologi og i den hebraiske Bibel (Biblia Hebraica) ved «Groot-Seminarie» i abbediet Rolduc. Fra 1996 ble han også bibliotekar for dets vitenskapelige bibliotek. Han underviste også i den hebraiske Bibel og i bibeleksegese ved presteseminarene for bispedømmene Haarlem (2000–2003) og 's-Hertogenbosch (2001–2006). I 2004 ble han medlem av Den internasjonale teologkommisjon, en kommisjon tilknyttet Troskongregasjonen i Vatikanet.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham samtidig med Robertus Gerardus Leonia Maria Mutsaerts i 2010 til hjelpebiskoper i bispedømmet ’s-Hertogenbosch - fader Liesen som titulærbiskop av Tunnuna. Biskopen av ’s-Hertogenbosch, Antoon Hurkmans, bispeviet ham den 18. september 2010; medkonsekrerende var biskop Franciscus Wiertz av Roermond og biskop Joseph Frans Lescrauwaet, M.S.C., hjelpebiskop i Haarlem.

Den 26. november 2011 utnevnte pave Benedikt XVI biskop Jan Liesen til biskop av Breda, et bispedømme som i det vesentligste dekker provinsene Zeeland og Noord-Brabant. Hans navn hadde da sirkulert en stund. Liesen etterfulgte der biskop Hans van den Hende, som ble forflyttet til bispedømmet Rotterdam. Den 28. januar 2012 fant hans installasjonsfeiring sted i Sint-Antoniuskatedralen i Breda.

I 2016 valgte de nederlandske biskoper ham til stedfortredende formann av Den nederlandske katolske bispekonferanse for en femårsperiode (til 2021).

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID liesen, besøkt 3. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Frank Ueberschaer: Weisheit aus der Begegnung. Bildung nach dem Buch Ben Sira. Walter de Gruyter, Berlin 2007, s. 22.
  3. ^ www.catholic-hierarchy.org liesen, lest 9. april 2022

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]