Jan Kula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jan Kula
Bundesarchiv Bild 183-09632-0022, Oberhof, Nordische Kombination, Jan Kula.jpg
Jan Kula i Oberhof, 1951.
Født2. februar 1922
Zakopane
Død6. april 1995 (73 år)
Beskjeftigelse Skihopper
Nasjonalitet Polen
Utmerkelse Ridder av ordenen Polonia Restituta

Jan Kula (født 2. februar 1922 i Zakopane, død 6. april 1995 samme sted) var en polsk skihopper som representerte Wisła Zakopane, SN PTT Zakopane og WKS Zakopane.

Som 17-åring var han yngste hopper i VM i Zakopane i 1939, der han ble nummer 11. I det siste treningshoppet før mesterskapet falt han og brakk begge skiene. Han fikk nye ski bare to timer før VM-rennet, men greide ikke å yte sitt beste på de helt uprøvde skiene, og var skuffet over 11.-plassen. I et ekstrahopp etter rennet hoppet han 85,5 meter, fire meter lengre enn bakkerekorden som Birger Ruud hadde satt i rennet.

Etter at Tyskland angrep Polen i september 1939, flyktet Kula via Tsjekkoslovakia, Ungarn og Jugoslavia til Frankrike, der han ble tatt inn i den polske styrken som deltok i forsvaret av Frankrike. Under en trefning ved Montbéliard ble han såret av ei kule i det høyre låret. Han ble bragt over grensa til Sveits, der han ble internert og innlagt på sykehus. Skaden hans var alvorlig, han ble operert flere ganger, og det var fare for at beinet måtte amputeres. Han lå på sykehus i nærmere 2 1/2 år, men beinet ble reddet. Resten av livet var høyrebeinet hans 2 cm kortere enn venstrebeinet.

Til tross for skaden, begynte Kula å hoppe igjen så snart han var frisk nok til det, og han deltok i renn i både Arosa og Davos. Han kom hjem til Zakopane igjen i juli 1946. I 1947 vant han sitt første polske mesterskap i hopp; han ble også polsk mester i 1950. Under OL i St. Moritz i 1948 var han uheldig med de skiftende forholdene, og ble bare nummer 33 av 46 deltakere. Han ble tatt ut til OL i Oslo i 1952, men sammen med alpinisten Stanisław Wawrytko og to ishockeyspillere ble han nektet å reise av politiske årsaker.

Kula deltok i den tysk-østerrikske hoppuka i 1956/57, og fortsatte som skihopper til 1960. I løpet av karrieren vant han flere ganger Bronisław Czech og Helena Marusarzównas minnerenn i Zakopane. I tillegg til de to polske mesterskapene i hopp, ble han fire ganger nummer 2, og tok også en andreplass i kombinert. Etter at han ga seg som skihopper, var han hoppdommer fram til 1981.

Jan Kula var bror av skihopperen Stanisław Kula, som også deltok i VM i 1939.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]