Jan Inge Reilstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jan Inge Reilstad
JanInge.jpg
Født24. november 1963 (55 år)
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge

Jan Inge Reilstad (født 24. november 1963 i Vefsn) er norsk sakprosaforfatter og kritiker oppvokst og bosatt i Stavanger.

Han er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Bergen. Hovedoppgaven fra 1998 het Georg Johannesen og dannelsen: Høst i mars. Fra 2009-2012 stipendiat ved Lesevitenskap, UiS. Fra 2013 ansatt ved Lesesenteret i Stavanger, med forskningsinteresser rundt sosiale medier, hverdagsliteracies, offentlighet og medborgerskap. Fra 2014 litteraturhussjef og kunstnerisk leder for det kafébaserte debatt- og litteraturhuset KÅKÅ kverulantkatedralen i Stavanger. I 2017 startet han opp Norges og Nordens første økonomifestival: KÅKÅnomics.

Han har tidligere publisert bl.a. SamtidslyrikkEN – fra Almuens Opera til Gatas Parlament, en antologi over den yngste norske sanglyrikken; viser, poplyrikk, rockepoesi og rapp. I 2004 publiserte han Broken Column – Byen + Kunsten, om den stedsspesifikke skulpturen "Broken Column", i 23 deler som en brutt søyle gjennom Stavanger, av Antony Gormley.

I perioden fra 2000-2005 var Reilstad ansvarlig redaktør for Localmotives, et norsk nettmagasin for samtidskunst og -kultur. Localmotives ble av Kulturnett Norge kåret til årets norske kunstnettsted i 2001. Localmotives var en kunstner- og kuratorgruppe som gjorde performance, happenings og kurerte utstillinger i Stavanger-regionen, i tillegg til å utgi nettmagasin.

Reilstad har virket som anmelder og essayist siden midten av 1990-tallet. I perioden 2004-2008 arbeidet han sammen med den svenske kunstneren og professoren Jörgen Svensson som kurator og prosjektleder for det relasjonelle kunstprosjektet Nabolagshemmeligheter / Neighbourhood Secrets i forbindelse med Stavanger-regionen som europeisk kulturhovedstad i 2008. Boka om prosjektet, Nabolagshemmeligheter. Kunsten som byprosess, kom i 2009. I 2015 var Reilstad medredaktør og bidragsyter til VI HAR PROBLEM VI MÅ SLUTTE Å SNAKKE OM, en bok om Trond Hugo Haugens sosiale og politiske kunstprosjekt Stavanger2018, som skapte uttrykket Ka då ittepå?

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Nabolagshemmeligheter. Kunsten som byprosess; Press forlag, 2009. Også engelsk utgave.
  • SamtidslyrikkEN – fra Almuens Opera til Gatas Parlament; Damm Forlag, 2004. Ny, oppdatert utgave 2012
  • Broken Column – Byen + Kunsten; Wigestrand forlag, 2004. Også engelsk utgave.
  • Prøvebilleder – Om sansning, kritikk og kunstnerrolle hos en Kielland; SanseseansE, 1999. «ArtistBook» laget sammen med billedkunstnerne Susanne Christensen og Helene Selvåg.
  • Georg Johannesen og dannelsen: Høst i mars; Hovedoppgave, UiB, 1998.

Se også[rediger | rediger kilde]