Jan Inge Reilstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jan Inge Reilstad
JanInge.jpg
Født24. november 1963 (54 år)
NasjonalitetNorge

Jan Inge Reilstad (født 24. november 1963 i Vefsn) er norsk sakprosaforfatter og kritiker oppvokst og bosatt i Stavanger.

Han er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Bergen. Hovedoppgaven fra 1998 het Georg Johannesen og dannelsen: Høst i mars. Fra 2009-2012 stipendiat ved Lesevitenskap, UiS. Fra 2013 ansatt ved Lesesenteret i Stavanger, med forskningsinteresser rundt sosiale medier, hverdagsliteracies, offentlighet og medborgerskap. Fra 2014 litteraturhussjef og kunstnerisk leder for det kafébaserte debatt- og litteraturhuset KÅKÅ kverulantkatedralen i Stavanger. I 2017 startet han opp Norges og Nordens første økonomifestival: KÅKÅnomics.

Han har tidligere publisert bl.a. SamtidslyrikkEN – fra Almuens Opera til Gatas Parlament, en antologi over den yngste norske sanglyrikken; viser, poplyrikk, rockepoesi og rapp. I 2004 publiserte han Broken Column – Byen + Kunsten, om den stedsspesifikke skulpturen "Broken Column", i 23 deler som en brutt søyle gjennom Stavanger, av Antony Gormley.

I perioden fra 2000-2005 var Reilstad ansvarlig redaktør for Localmotives, et norsk nettmagasin for samtidskunst og -kultur. Localmotives ble av Kulturnett Norge kåret til årets norske kunstnettsted i 2001. Localmotives var en kunstner- og kuratorgruppe som gjorde performance, happenings og kurerte utstillinger i Stavanger-regionen, i tillegg til å utgi nettmagasin.

Reilstad har virket som anmelder og essayist siden midten av 1990-tallet. I perioden 2004-2008 arbeidet han sammen med den svenske kunstneren og professoren Jörgen Svensson som kurator og prosjektleder for det relasjonelle kunstprosjektet Nabolagshemmeligheter / Neighbourhood Secrets i forbindelse med Stavanger-regionen som europeisk kulturhovedstad i 2008. Boka om prosjektet, Nabolagshemmeligheter. Kunsten som byprosess, kom i 2009. I 2015 var Reilstad medredaktør og bidragsyter til VI HAR PROBLEM VI MÅ SLUTTE Å SNAKKE OM, en bok om Trond Hugo Haugens sosiale og politiske kunstprosjekt Stavanger2018, som skapte uttrykket Ka då ittepå?

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Nabolagshemmeligheter. Kunsten som byprosess; Press forlag, 2009. Også engelsk utgave.
  • SamtidslyrikkEN – fra Almuens Opera til Gatas Parlament; Damm Forlag, 2004. Ny, oppdatert utgave 2012
  • Broken Column – Byen + Kunsten; Wigestrand forlag, 2004. Også engelsk utgave.
  • Prøvebilleder – Om sansning, kritikk og kunstnerrolle hos en Kielland; SanseseansE, 1999. «ArtistBook» laget sammen med billedkunstnerne Susanne Christensen og Helene Selvåg.
  • Georg Johannesen og dannelsen: Høst i mars; Hovedoppgave, UiB, 1998.

Se også[rediger | rediger kilde]