Jan Inge Reilstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jan Inge Reilstad
JanInge.jpg
Født 24. november 1963 (53 år)
Nasjonalitet Norge

Jan Inge Reilstad (født 24. november 1963 i Vefsn, oppvokst i Stavanger) er norsk sakprosaforfatter og kritiker bosatt i Sandnes.

Han er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Bergen. Hovedoppgaven fra 1998 het Georg Johannesen og dannelsen: Høst i mars. Fra 2009-2012 stipendiat ved Lesevitenskap, UiS. Fra 2013 ansatt ved Lesesenteret i Stavanger, med forskningsinteresser rundt sosiale medier, hverdagsliteracies og demokratisk deltagelse, foruten lesing som grunnleggende ferdighet og gutter og lesing. Fra 2014 litteraturhussjef for det kafébaserte og mobile litteraturhuset kåkå kverulantkatedralen i Stavanger.

Han har tidligere publisert bl.a. SamtidslyrikkEN – fra Almuens Opera til Gatas Parlament, en antologi over den yngste norske sanglyrikken; viser, poplyrikk, rockepoesi og rapp. I 2004 publiserte han Broken Column – Byen + Kunsten, om den stedsspesifikke kunstinstallasjonen «Broken Column», av Antony Gormley.

I perioden fra 2000-2005 var Reilstad ansvarlig redaktør for Localmotives, et norsk nettmagasin for samtidskunst og -kultur. Localmotives ble av Kulturnett Norge kåret til årets norske kunstnettsted i 2001. Localmotives er en kunstner- og kuratorgruppe som har gjort performance, happenings og kurert utstillinger i Stavanger-regionen i tillegg til å utgi nettmagasin.

Reilstad har virket som anmelder og essayist siden midten av 1990-tallet. I perioden 2004-2008 arbeidet han sammen med den svenske kunstneren og professoren Jörgen Svensson som kurator og prosjektleder for kunstprosjektet Nabolagshemmeligheter / Neighbourhood Secrets i forbindelse med Stavanger-regionen som europeisk kulturhovedstad i 2008.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Nabolagshemmeligheter. Kunsten som byprosess; Press forlag, 2009. Også engelsk utgave.
  • SamtidslyrikkEN – fra Almuens Opera til Gatas Parlament; Damm Forlag, 2004. Ny, oppdatert utgave 2012
  • Broken Column – Byen + Kunsten; Wigestrand forlag, 2004. Også engelsk utgave.
  • Prøvebilleder – Om sansning, kritikk og kunstnerrolle hos en Kielland; SanseseansE, 1999. «ArtistBook» laget sammen med billedkunstnerne Susanne Christensen og Helene Selvåg.
  • Georg Johannesen og dannelsen: Høst i mars; Hovedoppgave, UiB, 1998.

Se også[rediger | rediger kilde]