Jan Erik Pedersen (født 1942)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jan Erik Pedersen
Født9. aug. 1942Rediger på Wikidata (81 år)
Oslo kommune
BeskjeftigelseRedaktør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Jan Pedersen (født 1942 i Oslo) er en norsk redaktør og programleder i radiokanalen Radio Kos. På 1960-tallet kjent som predikant sammen med Aage Samuelsen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jan Erik Andersen ble født 9. august 1942 i Oslo. Hans mor var Evelyn Andersen og faren en «ukjent tysker». Som barn bodde han på Orkerød barnehjem trolig fra 1945 til 1948, da han ble adoptert av ekteparet Kirsten og Kristian Pedersen i Drammen og fikk familienavnet Pedersen. Barne- og ungdomstid i Drammen var preget av å være stemplet som tyskerunge. Pedersen var aktiv innenfor kroppsbygging og deltok i konkurransen Mr. Norway på 1960-tallet.[1] Han giftet seg med Olga Maria Hommeland fra Sandnes i 1970 og flyttet da til Lura i Sandnes.

Predikanten[rediger | rediger kilde]

Jan Pedersen ble frelst på et Maran Ata-møte i Drammen på midten av 1960-tallet og slo seg så sammen med Aage Samuelsen. Da Samuelsen brøt med Maran Ata og startet «Vekkeropet Maran Ata», fulgte Jan Pedersen ham. Han ble av andre[1] betegnet som Samuelsens høyre hånd.[1] Jan Pedersen tok iblant ordet selv, og slik begynte søndagsmøtene på Torvet i Stavanger, som han holdt på med i elleve år.[2] Hver søndag samlet hundrevis av skuelystne seg for å se den utradisjonelle predikanten.[3] Olav Nilsen uttalte at «Jan Pedersen samlet flere tilskuere på Torvet enn vi gjør på Viking-kampene!»[1]

Stemmen i Radio Kos[rediger | rediger kilde]

Jan Pedersen så muligheten til å nå ut til flere dersom han brukte radio til å formidle budskap. I samarbeid med Rolf Pedersen startet han sendinger på [4] Siddis radio fra 1982. Det var Rolf og Jan Pedersen som brøt NRKs radiokringkastingsmonopol.[5] Jan Pedersen så på NRKs kringkastingsmonopol som et angrep på folks religion- og trosfrihet. Piratsendingene med programmet «Vekkeropet Maranata» i Siddis radio var noe helt annet enn andakten i NRK.[6] Jan Pedersen jobbet i Siddis Radio fra 1982 til 1988. I denne perioden hadde han et program som heter Lett på Tråden! Konseptet var at damene som ringte inn skulle være nettopp det - lett på tråden. Programmet var svært humoristisk, og i 1985 var det med som innslag i Stavangers russetog under fanen "Lett på tråden med Jan Pedersen"[7].

I 1988 startet Jan Pedersen lokalradiokanalen Radio Kos i Stavanger og ble en populær lokalradiokanal. Jan Pedersen var blant annet programleder for programmet Gjemt men ikke glemt hvor han spilte plater som ikke lenger ble spilt på NRK.[8] For mange er Jan Pedersen kjent som stemmen i Radio Kos.[9]

Jødisk familie[rediger | rediger kilde]

I 2021 tok Jan Pedersen DNA-test som viste at han ikke var tyskerunge likevel, men halvt askenasisk jødisk.[9] Gjennom omfattende slektsforskning fant han ut at hans biologiske far er en av de to norsk-jødiske brødrene Hermann David Dickman eller Sigurd Dickman. Jan Pedersen er nevø til forfatteren Elsa Dickman.[9]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

1979 - JAN PEDERSEN synger Åge Samuelsens sanger. (LP)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Lorentzen, Ludvig (2.juli 2004). «Han bød på nær radiokos alt på 1980-tallet. De siste to årene har JAN PEDERSEN bare kjørt drosje.». Stavanger Aftenblad Pluss. s. 18-20. «Det vakte en viss oppsikt, for jeg drev med kroppsbygging den gangen, og ble kalt Tarzan. Var med i Mister Norge og Mister Skandinavia-konkurransene. Ble nummer fem i ett eller annet.»  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  2. ^ Bjørheim, Camilla (12.06.2022). «Jan Pedersen leter etter sin tyske far i årevis». Stavanger Aftenblad. «Kjent som 11-årig Maran Ata-predikant på torget i Stavanger. Maran Ata er et frikirkelig trossamfunn, grunnlagt av Aage Samuelsen.» 
  3. ^ Nesvik, Morten (09.07.2017). «Radiopiratenes kamp». NRK. «Jan Pedersen (som ikke er i slekt med Rolf Pedersen) var kjent for å arrangere store vekkelsesmøter på torget i Stavanger. Hver søndag samlet hundrevis av skuelystne seg for å se den mildt sagt utradisjonelle predikanten i aksjon.» 
  4. ^ Kvendseth, Kristian Oftedal (25.01.2022). «Nærradiopioneer Rolf Pedersen er død». Stavanger Aftenblad. «Jan Pedersen (79), programleder i Radio Kos, har kjent Rolf Pedersen siden før oppstarten av Siddis Radio på begynnelsen av 80-tallet.» 
  5. ^ Nesvik, Morten (09.07.2017). «Radiopiratenes kamp». NRK. 
  6. ^ Nesvik, Morten (09.07.2017). «Radiopiratenes kamp». NRK. «Der radio-Pedersen så på NRKs kringkastingsmonopol som et brudd på ytringsfriheten, så predikant-Pedersen på monopolet som et angrep på folks religion- og trosfrihet. I lydklippet under kan du høre at piratsendingen «Vekkeropet Maranata» i Siddis radio var noe helt annet enn andakten i NRK.» 
  7. ^ Rolf Pedersen (19. november 2019). «Litt radiohistorie». Siddis Radio AS. Besøkt 15. juli 2022. «Jan Pedersen jobbet i Siddis Radio fra 1982 til 1988. I denne perioden hadde han et program som heter Lett på Tråden! Dvs. at damene som ringte inn skulle være det. Mye lått og løye skjedde. Rødrussen i Stavanger så det humoristiske poenget og presenterte like godt programmet i russetoget som bildet viser! Heldigvis finnes flere programmer på kassett som jeg nå digitaliserer.» 
  8. ^ Andersen, Anders Leon (20.08.2017). «Radio Kos er livet for Jan Pedersen». Stavanger Aftenblad. «Jan Pedersen jobber gratis hver dag i Radio Kos med å spre glede for sine medmennesker.» 
  9. ^ a b c Bjørheim, Camilla (12.06.2022). «Radiovert Jan Pedersen leter etter sin tyske far i årevis». Stavanger Aftenblad.