James Webb-teleskopet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Webb Space Telescope

James Webb-teleskopet (formelt James Webb Space TelescopeJWST – også kjent som Next Generation Space TelescopeNGST), er et infrarødt teleskop som er planlagt å være arvtakeren etter Hubble-teleskopet. JWST skal forbedre bildeoppløsning og sensitivitet over Hubble, og vil være i stand til å skue dypere inn i universets tidlige tilstand, for eksempel dannelsen av de første galaksene. Det vil også gi oss dypere innsikt i dannelsen av stjerner, planeter og novaer.

JSWT er et samarbeidsprosjekt mellom romorganisasjonene NASA, Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) og Agence spatiale canadienne (CSA). Teleskopet er oppkalt etter James E. Webb.

Komplikasjoner i arbeidet med bygging og testing av de sensitive instrumentene og prosessene for utskyting har ført til en rekke utsettelser og forsinkelser siden arbeidet med JSWT ble påbegynt i 1996 (blant annet var teleskopet gjenstand for en stor re-design i 2005). I august 2019 kunne NASA rapportere at teleskopet er ferdig bygget, med planlagt dato for oppskyting i 2021.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

astronomistubbDenne astronomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.