James Webb-teleskopet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Webb Space Telescope

James Webb-teleskopet (formelt James Webb Space TelescopeJWST – også kjent som Next Generation Space TelescopeNGST) er et infrarødt teleskop som er planlagt å være arvtakeren etter Hubble-teleskopet. JWST skal forbedre bildeoppløsning og sensitivitet over Hubble, og vil være i stand til å se dypere inn i universets tidlige tilstand, for eksempel dannelsen av de første galaksene. Det vil også gi dypere innsikt i dannelsen av stjerner, planeter og novaer.

JSWT er et samarbeidsprosjekt mellom romorganisasjonene NASA, Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) og Agence spatiale canadienne (CSA). Teleskopet er oppkalt etter James E. Webb.

Komplikasjoner i arbeidet med bygging og testing av de sensitive instrumentene og prosessene for utskyting har ført til en rekke utsettelser og forsinkelser siden arbeidet med JSWT ble påbegynt i 1996 (blant annet var teleskopet gjenstand for en stor redesign i 2005).[1][2] I august 2019 kunne NASA rapportere at teleskopet er ferdig bygget, med planlagt dato for oppskyting mot slutten av 2021.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Solbu, Erlend Lånke (23. august 2011). «NASA-teleskop sprenger budsjettet». NRK. Besøkt 2. august 2021. 
  2. ^ Vold, Henrik Brattli (13. mars 2013). «Dette er NASAs nye leketøy». NRK. Besøkt 2. august 2021. 
  3. ^ Mike Wall 07 (7. juli 2021). «NASA's James Webb Space Telescope passes key review ahead of fall launch». Space.com (engelsk). Besøkt 2. august 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

astronomistubbDenne astronomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.