James Thomson (1700-1748)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James Thomson
Født11. sep. 1700[1]Rediger på Wikidata
Ednam
Død27. aug. 1748[1][2]Rediger på Wikidata (47 år)
Richmond upon Thames
BeskjeftigelseSkribent, lyriker Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Edinburgh
NasjonalitetKongeriket Storbritannia

James Thomson (født 11. september 1700 i Ednam i Roxburgshire i Skottland, død 27. august 1748 i Richmond upon Thames i England) var en skotsk dikter som særlig er kjent for diktsamlingen The Seasons og verket The Castle of Indolence. James Thomson skrev også teksten til oden «Rule, Britannia!».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

James Thomson var det fjerde av ni barn til Thomas Thomson og Beatrix Thomson (født Trotter).[3] Beatrix Thomson var født i Fogo i Berwickshire og var en fjern slektning av huset Hume. Thomas Thomson var presbyteriansk pastor i Ednam til åtte uker etter Thomsons fødsel, men ble da pastor i Southdean, og det var der James hadde det meste av sine unge år.

Thomson fikk sin høyere utdannelse ved Universitetet i Edinburgh. Mens han studerte der fikk han utgitt noen av sine dikt. Disse diktene handlet hovedsakelig om Jed Valley, hans barndoms dal. Planene for ham var en karriere i kirken, men han oppgav teologien fordi prekenene hans ble kritiserte for å være for blomstrende.[trenger referanse]

Dikter[rediger | rediger kilde]

I 1725 reiste han til London der han møtte andre forfattare, blant dem skotten David Mallet. Han oppnådde raskt suksess og ble vel ansett av kronprins Frederick, som han støttet politisk.[trenger referanse] Thomson utgav sine samlede dikt sine under navnet The Seasons i 1730 med dedisering til George Lyttelton, og han ble privatlærer for sønnen ttl Charles Talbot, daværende Solicitor-General i Storbritannia.

Lyttelton ordnet det så han ble konfliktrådssekretær, og det neste store verket hans, Liberty (1734) ble tilegnet den Tory-sympatiserende prinsen av Wales. Han skrev også flere skuespill, blent dem The Tragedy of Sophonisba (1734), og samarbeidet med Mallet om maskespilet Alfred, som blant annet inneholdt sangen «Rule, Britannia!» og som ble uroppført med musikk av Thomas Augustine Arne ved Cliveden, landsted til prinsen og prinsessen av Wales.

Etter at Talbot døde falt Thomson ut av kronprinsens nåde, og karrieren hans tok slutt med The Castle of Indolence, det mest kjente verket hans, som ble utgitt rett før James Thompson døde i 1748.

En rettstvist omkring publikasjonsrettighetene til ett av Thomsons verker, The Seasons, førte til to viktige rettsavgjørelser (Millar v. Taylor; Donaldson v. Beckett) i kopirettshistorien.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Sambrook, James, James Thomson 1700-1748; A Life (Oxford: Clarendon Press, 1991)