Hopp til innhold

James Spriggs Payne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James Spriggs Payne
Født19. des. 1819Rediger på Wikidata
USAs flagg Richmond, Virginia, USA
Død31. jan. 1882Rediger på Wikidata (62 år)
Liberias flagg Monrovia, Liberia
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiRepublican Party
NasjonalitetLiberia
USA
Liberias president
6. januar 1868–3. januar 1870
VisepresidentJoseph Gibson
ForgjengerDaniel Bashiel Warner
EtterfølgerEdward James Roye
Liberias president
3. januar 1876–7. januar 1878
VisepresidentCharles Harmon
ForgjengerJoseph Jenkins Roberts
EtterfølgerAnthony W. Gardiner

James Spriggs Payne (født 19. desember 1819, død 31. januar 1882) var en liberisk politiker som var Liberias fjerde og åttende president fra hhv. 1868 til 1870 og 1876 til 1878. Han var den siste presidenten som tilhørte Liberias Republican Party.

Tidlig liv

[rediger | rediger kilde]

Payne blei født i Richmond i Virginia som barn av to tidligere slaver som var av blandingsrase, med europeiske og afrikanske aner. Payne vokste opp i en meget religiøs metodistisk familie, og var en from kristen.[1] Hans far, David M. Payne, var metodistprest og blei ordinert diakon av Virginiakonferansen i 1824.[2] Da Payne var ti år gammel utvandra familien hans fra USA til Liberia om bord på skipet «Harriet», sponsa av American Colonization Society. Joseph Jenkins Roberts, som seinere blei Liberias første president, var på samme skip.

Bortsett fra religion viste unge Payne interesse for politikk og økonomi, og blei seinere en suksessrik forfatter innen disse emnene.[1] Da han var voksen blei han satt av Liberias regjering til å arbeide for å bryte Liberias tilknytning til American Colonization Society.[1]

Politisk karriere

[rediger | rediger kilde]

Payne blei valgt som Liberias fjerde president i 1868, til en termin på to år. Som president arbeida han for å gjøre slutt på slavehandelen som fortsatt foregikk langs Liberias kystlinje.[1] Han forbedra regjeringas forhold til de innfødte gruppene i Liberia, som han mente de nyankomne innflytterne og politikerne for det meste hadde ignorert.[1]

Han jobba for å forbedre Liberias handelsforbindelser og politiske forbindelser til Europa.[3]

Payne blei valgt til en andre toårstermin som president i 1876. Eskalerende økonomiske vanskeligheter begynte å forverre statens dominans over den innfødte befolkninga langs kysten. Da American Colonization Societys trakk tilbake sin støtte i åra etter den amerikanske borgerkrigen, blei forholda i Liberia forverra mens Liberia prøvde å modernisere den for det meste jordbruksbaserte økonomien. Prisen på importerte varer var mye høyere enn inntektene fra eksport av kaffe, ris, palmeolje, sukkerrør og tømmer. Payne økte landets utenlandshandel.

Seinere liv

[rediger | rediger kilde]

Da han forlot stillinga som president i 1878 fortsatte Payne sin livslange involvering i kirkearbeid. I 1880 var han den liberiske delegaten ved en konferanse for Den biskoppelige metodistkirken i Cincinnati, Ohio, USA.[1] Året etter blei han valgt til president for den årlige metodistkonfeansen i Liberia.[1] Payne døde i Monrovia i 1882.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d e f g «Payne, James Spriggs, Liberia, Methodist», Dictionary of African Christian Biography
  2. ^ Gordon J. Melton (2007). A Will to Choose: The origins of African American Methodism. Rowman & Littlefield. ISBN 0-7425-5265-9.
  3. ^ R.J.M. Blackett og Thomas Morris Chester (1991). Thomas Morris Chester: Black Civil War Correspondent: His Dispatches from the Virginia Front[død lenke]. Da Capo Press. ISBN 0-3068-0453-0.