James Jesse Strang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra James J. Strang)
Hopp til navigering Hopp til søk
James Jesse Strang
James Strang daguerreotype (1856).jpg
Født21. mars 1813[1][2]
Scipio[3]
Død9. juli 1856[1][2] (43 år)
Beskjeftigelse Politiker, redaktør
Nasjonalitet USA

James Jesse Strang (født 21. mars 1813, død 9. juli 1856) var en religiøs leder som grunnla den grenen av De siste dagers hellige som er kjent som strangitter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Strang var født og oppvokst som baptist. Han var advokat og arbeidet også som journalist og var tilknyttet Smithsonian University. Han hadde begynt å helle over til filosofisk skeptisisme da han ble kjent med Joseph Smiths forkynnelse og ble medlem i hans kirke. I kirken fylte han flere verv.

Mormonleder[rediger | rediger kilde]

Da Joseph Smith ble myrdet i 1844 hevdet Strang at han hadde fått et brev hvor Smith hadde utpekt ham til sin etterfølger. Han hevdet også å ha mottatt åpenbaringer som bekreftet utvelgelsen. Flere slektninger av Smith skal for en tid ha støttet hans påstander.

Strang ble snart utestengt fra kirken av Brigham Young, men han samlet seg en tilhengerskare som etterhvert kom til å telle flere tusen. Mange av hans tilhengere ble med ham til området rundt Lake Michigan. Her slo de seg ned, og på Beaver Island grunnla de et senter.

Strang hevdet å motta egne åpenbaringer og han hevdet også å ha funnet noen metallplater med innskrifter på som han klarte å tyde ved mirakuløs hjelp. Han dannet et samfunn som han hevdet var den sanne fortsettelsen av kirken som Smith hadde grunnlagt. Dette samfunnets tilhengere praktiserte polygami. Strang fikk seg fem koner.

Kongekroning[rediger | rediger kilde]

I 1847 lot Strang seg utrope til konge og kalte seg James I. Han ble innsatt med en kroningsseremoni. Dette førte til at han ble anklaget for forræderi. Imidlertid klarte han å forsvare seg mot anklagene og ble et medlem i den lovgivende forsamlingen i Michigan.

Imidlertid oppstod det opptøyer og Strang ble på et tidspunkt angrepet fysisk og truffet av flere skudd. Det har vært flere påstander om de nøyaktige omstendighetene rundt angrepet. Han ble dødelig såret, men levde i flere dager etter angrepet. Han utropte ikke noen etterfølger, da han trodde det måtte en åpenbaring til det. Etter hans død ble flere av tilhengerne drevet bort fra området. Mange av tilhengerne ble senere medlemmer av Den Reorganiserte Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Men noen holdt fast ved forkynnelsen til Strang, og de fortsetter å være et samfunn den dag i dag.

Referanser[rediger | rediger kilde]