James H. Ladson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James H. Ladson
Født1795Rediger på Wikidata
CharlestonRediger på Wikidata
Død1868Rediger på Wikidata
Gravlagt St. Michael's ChurchyardRediger på Wikidata
Far James LadsonRediger på Wikidata
Mor Judith SmithRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forretningsdrivende, slaveeierRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Privatboligen hans i Charleston, nå kalt Ladson House. James H. Ladson bodde der deler av året med 12 husslaver, når han ikke var på sine to plantasjer med rundt 200 slaver

James Henry Ladson (født 1795, død 1868) var en amerikansk forretningsmann og plantasjeeier fra Charleston, South Carolina. Han eide et stort firma i ris- og bomullsbransjen, James H. Ladson & Co., var direktør i delstatsbanken, dansk konsul fra 1831 og hadde ulike andre kirkelige og sivile verv. Han eide per 1850 over 200 slaver på sine to plantasjer, men bodde det meste av året i et byhus i Charleston sammen med 12 slaver.

Ladson tilhørte den engelskættede plantasjeeier- og handelseliten i Charleston, den tradisjonelt viktigste byen i den nordamerikanske slavehandelen, og var sønn av tidligere viseguvernør James Ladson. Han var også etterkommer av de ledende slavehandlerne Benjamin Smith og Joseph Wragg. Sammen med sine slektninger var han også sentral i opptakten til Den amerikanske borgerkrigen, og var visepresident i Great Southern Rights and Southern Co-Operation Meeting i Charleston in 1851. Han var tilhenger av slaveri og "states' rights", og skrev om sin bruk av religion for å holde disiplin blant slavene. De sterk rasistiske uttalelsene er karakteristiske for hvordan den hvite plantasjeeiereliten rettferdiggjorde slaveriet ved å fremstille det som de gjorde de svarte en tjeneste. Han var far til bl.a. major William Henry Ladson, som falt som major i sørstatshæren Confederate States Army i 1861 i Charleston, helt i begynnelsen av den amerikanske borgerkrigen, der Charleston spilte en stor rolle.

Nekrologen i Charleston Daily News fra 1868 er typisk for tidsånden. Der ble han kalt "et fremragende eksemplar av den gamle Carolina-gentlemannen, ren i karakter, nobel i sine forretninger, han var i mange år sjef for handelshuset James H. Ladson & Co., nå representert av firmaet W.C. Bee & Co. Firmaet hadde en omfattende og lukrativ virksomhet som ris- og bomullsgrosserere. Han var også bankdirektør, og gjennom det meste av livet et ledende medlem av St. Michael's Episcopal Church i vår by, hvor han stod i første rekke i kristne dyder og aktiv velgjørenhet."[1]

Ladson, South Carolina utenfor Charleston er oppkalt etter familien. Hans bolig i Charleston eksisterer fortsatt og har navnet Ladson House (8 Meeting Street). Huset må ikke forveksles med farens bolig, nå kalt James Ladson House, med adressen 31 Meeting Street. Ladson Street i Charleston er også oppkalt etter familien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Charleston Daily News (Charleston, S.C.), 4 April 1868