James Eagan Holmes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
James Eagan Holmes
James Eagan Homes.jpg
Født13. desember 1987 (31 år)
San Diego
Utdannet ved University of California, Riverside, University of Colorado Denver
UtdannelseUteksaminert fra Westview High School
Beskjeftigelse Seriemorder
Nasjonalitet USA Amerikansk
Kjent forMistenkt for skytemassakren i Aurora i Colorado

James Eagan Holmes (født 13. desember 1987 i San Diego, California i USA) er gjerningsmannen av en skytemassakre på en kino i Aurora i Colorado den 20. juli 2012. Han har ikke et kjent kriminelt rulleblad fra før av.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Holmes ble født 13. desember 1987. I 2006 ble han uteksaminert fra Westview High School i Torrey Highlands-nabolaget i San Diego. Holmes spilte fotball og drev med terrengløp på Westview High School.

Holmes og hans familie var regelmessig i deres lokale presbyterianske kirke. Sommeren 2008 jobbet han i Glendale i California som leder på en privat sommerleir for hjelpeløse barn i alderen 7–14. Der var han ansvarlig for ti barn og hadde ingen disiplinære problemer. I Aurora bodde han i Paris Street i en ett-romsleilighet i en bygning med andre elever som studerte helsefag. I sin leiesøknad, beskrev han seg selv som «stille og omgjengelig». Han etterlot noen få elektroniske bevis, blant annet en e-postadresse, ett gammelt Myspace-bilde og profiler på Adult FriendFinder og Match.com.

Massakren[rediger | rediger kilde]

Forberedelsene[rediger | rediger kilde]

22. mai 2012 kjøpte Holmes sitt første våpen, en Glock-pistol, på en Gander Mountain-butikk i Aurora. Seks dager senere kjøpte han en hagle på Bass Pro Shops i Denver. AR-15-geværet og den andre Glock-pistolen kjøpte han henholdsvis 7. juni og 6. juli. Alle våpnene ble kjøpt lovlig.

Den 25. juni, mindre enn en måned før skytingen, mailet Holmes en søknad for å bli med i en pistolklubb i Byers i Colorado. Eieren, Glenn Rotkovich, prøvde å kontakte ham flere ganger i løpet av de neste dagene for å invitere ham til et obligatorisk møte, men fikk bare telefonsvareren. På grunn av innholdet i Holmes' telefonsvarer, som han beskrev som «bisarr og sprø», «snakket med en dyp og usammenhengende stemme», instruerte Rotkovich sine ansatte til å informere ham om Holmes dukket opp, men Holmes dukket verken opp på møtet eller ringte tilbake.

Kinomassakren i Aurora[rediger | rediger kilde]

Holmes er mistenkt for å ha drept tolv og skadet 58 personer i kinomassakren i Aurora (Colorado)Aurora i Colorado i USA den 20. juli 2012 med flere våpen etter at han kastet flere gass- og røykgranater. Politiet arresterte en rolig Holmes bak kinoen, ved siden av bilen hans. Ifølge to vitner hadde Holmes farget håret rødt og kalte seg «The Joker». Da han ble pågrepet, fortalte han til politiet at han hadde lagt ut flere feller med eksplosiver i leiligheten sin før han dro til kinoen. Politiet bekreftet senere at det var sprengstoff i leiligheten.

Rettssak[rediger | rediger kilde]

Holmes ble fengslet i Arapahoe Detention Center med selvmordsvakt. Han ble også holdt i isolat for å beskytte ham fra andre innsatte som er en forholdsregel for høyprofilerte saker. 23. juli 2012 gjorde Holmes sin første domstolopptreden i Centennial i Colorado. Dommer i rettssaken var William B. Sylvester. Han fikk lest opp sine rettigheter og ingen kausjon ble gitt. En obligatorisk beskyttelse ble pålagt og gitt av dommeren.[trenger referanse] Dommeren oppnevnte en offentlig forsvarer. Formell tiltale vil bli reist til den mistenkte innen den 30. juli 2012 klokken 17.30 norsk tid. Holmes sa ingenting under rettssaken og så aldri på dommeren.

Rettssalen var helt full, og et rom var åpent for journalister fra hele verden. Utenfor tinghuset samlet et økende antall journalister og nysgjerrige tilskuere seg for å få et glimt av Holmes.