James E. Walsh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
James E. Walsh
Født30. april 1891
Cumberland
Død29. juli 1981 (90 år)
Maryknoll
Beskjeftigelse Prest, misjonær

James E. Walsh (født 30. april 1891 i Cumberland i Maryland i USA, død 29. juli 1981 i Maryknoll i staten New York) var en katolsk biskop i Kina, tilhørende den amerikanske misjonskongregasjonen Catholic Foreign Mission Society of America (alminnelig kalt Maryknoll etter sitt hovedkvarter). Han satt i 12 år i fengsel i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Walsh var av irsk innvandrerbakgrunn. Da misjonskongregasjonen Maryknoll ble organisert, trådte han inn i 1912 inn i det første kullet som ble gitt presteutdannelse for kongregasjonen.

Prest, Kinamisjonær[rediger | rediger kilde]

Den 7. desember 1915 ble han den annen maryknollprest som ble presteviet. Han var i 1918 en av de fire første misjonærer som kongregasjonen sendte til Kina. De andre var patrene Frederick Price, Francis X. Ford og Bernard Meyer. Ett år etter at de var ankommet Guangdong døde fader Price, og da overtok fader Walsh som superior for Maryknoll-misjonen i Kina. Kineserne gav ham det kantonesiske navnet Wha Lee Son (Sannhetens søyle).[trenger referanse]

Biskop[rediger | rediger kilde]

Han ble utnevnt til apostolisk vikar av Jiangmen, og mottok bispevielsen av biskop Antoine-Pierre-Jean Fourquet den 22. mai 1927 på øya Shangchuan, der jesuittmisjonæren Frans Xavier døde i 1552 på vei til Kina.

Walsh vendte tilbake til Maryknoll i USA i 1936, etter at kongregasjonens første generalsuperior, biskop James Anthony Walsh hadde dødd. Han ble valgt til kongregasjonens annen generalsuperior, for en periode på ti år, og hadde i den perioden overoppsynet med innledningen av dens misjonsvirksomhet i Latin-Amerika og Afrika.

Vatikanets oppfordring dro han etter at hans superiorperiode var omme i 1948 tilbake til Kina, der han ble leder for Det katolske sentralbyrå i Shanghai med koordineringsansvar for misjonene over hele landet. Kort etter at kommunistene kom til makten i 1949 ble alle utenlandske geistlige forsøkt presset og plaget til å forlate landet. Regjeringen beordret biskop Walshs byrå stengt i 1951. Men han lot være å reise fra landet. Han sa at «det å tåle noe uleilighet i min alder er ingen ting. Dessuten er jeg blitt lut lei av å bli herset med på grunn av min religion».[trenger referanse]

Fengslet: Han ble arrestert den 18. oktober 1959 og dømt til tyve års fengsel. Under sine år i fengsel fikk han ingen tilgang til nyheter, og fikk bare én gang besøk av en ikke-kineser. Det var i 1960, da hans bror William C. Walsh, som var statsadvokat i Maryland, fikk komme.

Utvist[rediger | rediger kilde]

Uten forvarsel ble han løslatt fra Shanghais fengselssykehus etter nesten 12 år i fengsel. Den 10. juli 1970 fikk han krysse Lo Wu-broen og inn i Hongkong. På vei tilbake til USA gjorde han et stopp i Roma der han ble mottatt i audiens av pave Paul VI, og overøst med takknemlige godord.[trenger referanse]

Biskop Walsh skrev seks bøker og en rekke artikler om misjonsliv og -arbeid. Han døde i misjonskongregasjonens hovedkvarter i Maryknoll litt nord for New York City i 1981, nitti år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ray Kerrison, Bishop Walsh of Maryknoll. Prisoner of Red China, New York, Putnam, 1962, 314 pages